Bootfitting Boot Kamp bij K2

Op een mooi maandagochtend reden we door zonnig morgen mist de polder rond Rijnstaterwoude in. Denkend aan sneeuw, bergen en wintersport terwijl het plaatste, meest Hollandsche decor dat je je kunt voorstellen aan me voorbij trok. Toen ik bij Edge Trading, de distributeur van onder andere K2 ski’s en snowboards naar buiten keek zag ik een klassieke Hollandsche molen, een tractor die voren trok door Hollandse klei, meeuwen die erachter hingen.

En toen de blik weer naar binnen, waar tussen het Nederlands Duits werd gesproken met zware Zuid-Duitse en Oostenrijkse accenten. Om ons heen, ski’s, skiboots, snowboards, helmen; alles deed denken aan die bergen waar we zo graag zouden willen zijn met elkaar. Maar op dat moment was het ook erg goed om in Rijnstaterwoude te zijn.

Bootfitting klasK2 had ons uitgenodigd om bij hun “Boot Kamp” te zijn. Ramon Mulder van Edge Trading legde uit dat ondanks het feit dat het kennis niveau van de Nederlandse detaillisten die K2 producten verkopen heel hoog is, het altijd goed is om die kennis nog meer bij te spijkeren.

Theorie

En dat begon met een mooie klassikale setting. Met een stuk of 20 man luisterden we aandachtig naar het verhaal van Seppie Kleisl die als specialist ons allereerst door de anatomie en fysiologie van de voet nam, en hoe een voet zich gedraagt bij het skiën. Hoe K2 schoenen opbouwt om de voet maximaal te ondersteunen was de logische volgende stap. Met de K2 Spyne 130, een All Mountain skischoen, als leidend voorwerp die op verschillende manier was doorgezaagd, konden we in detail de fundamentals zien van een goede pasvorm.
K2 InterlockDaarbij was het interessant om te zien dat K2 er bij de Spyne voor heet gekozen om een zogenaamde “rivet-less Energy Interlock” te gebruik voor de achter/hiel zijde van de schoen. Ze gebruiken daarbij dus geen schroeven of klinknagels die de flexibiliteit van deze All-Mountain schoen zouden verminderen, maar een systeem waarbij in verschillende “interlocking” lagen het materiaal met elkaar verbonden is. Als de schoen naar voren flexed bijvoorbeeld, rekt de Interlock uit, waardoor er dus geen druk op de schoen en er een veel natuurlijk flex in de hele schoen blijft.

Praktijk

K2 PraktijkNa dit theorie gedeelte en een lekkere, in een steenoven gebakken pizza begon het praktijk gedeelte waarbij iedere deelnemer een eigen paar Spyne’s kreeg om het hele proces van de bootfitting te doorlopen. Het inscannen van de voeten waarbij een grafisch 3-d model direct op een tablet uitgelezen kon worden, het zorgvuldig “sculpten” van de zolen van de binnenschoen, het verwarmen en daarna uitbollen van de buitenschoen, eventueel frezen, om deze ook op maat te maken; alles om te zorgen voor de maximale fit, waarin de voet zo strak maar comfortabel mogelijk in de schoen past.

Bootfitting

Op de vraag of bootfitting wetenschap of kunst was antwoordde Ramon dat het toch een kunst was. En als je keek hoe er met mallen geboetseerd werd, alles op maat, veelaal echt op gevoel doet het er wel aan denken. Maar er zit ook veel wetenschap in, kennis van hoe die voet zich inderdaad gedraagt, hoe je het kan helpen, en hoe de druk tijdens het skiën zich door de schoen verplaatst. Hoe je een voet moet analyseren, inmeten, (staand of zittend) hoe je daarop je product kun aanpassen. Materialen kennis dus ook, en veel ambacht. Snel en goed weten wat je moet doen om die klant vlot en heel goed te helpen. Zodat hij of zij wegkomt met de schoen die op de berg alle fun, performance en safety brengt dat goede gear mogelijk maakt.

Erg leerzame en gave dag, altijd geweldig om mensen met zoveel passie hun werk te zien doen, en hoe enthousiast men is om kennis met elkaar te delen. Met alle kennis die wij ook hebben opgedaan zullen we onze GearGuide ook verder gaan uitbreiden. Dus een shout-out van dank naar Ramon Mulder van Edge Trading en de mannen van K2. Hartelijk dank.

Als je meer wilt weten of de K2 Spyne 130 lijkt je wat voor jou, check dan de K2 site.

Editors Squad
Editors Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief