Bikemotion 2016 HighLight #2: Specialized Epic Hardtail Comp 2017

Tijdens de BikeMotion beurs kwamen we een aantal bijzondere fietsen tegen. Na onze eerste highlight kijken we nu naar de tweede: deze keer een fiets met een carbon frame die lichter is dan een wegwielren fiets.

post-fotos-004De Specialized Epic Hardtail Comp heeft het lichtste frame dat Specialized ooit gebouwd heeft. Maar 900 gram weegt het frame, en aan alles zie je dat Speciliazed heeft gefost op het reduceren van het gewicht. De slanke top tube die doorloopt in bijna sprieterig dunne achtervork. Peter Kraaijvanger van Specialized verteld dat van de kabels die door het frame lopen de buitenkant is gestript om gewicht te bewaren, en ook het mannetje bij het achterframe is gesneuveld. Waardoor de achterband, een lekker dikke 29″ ook dieper in het frame geplaatst is.

Het doel daarvan is onder andere om de chainstay (afstand van achteras tot de trapas) en dus ook de wielbasis te verkorten. Een kortere wielbasis betekend een compactere fiets en meer bewegelijkheid.

[vc_message message_box_color=”grey”]Voor meer informatie over Mountainbikes check ook onze GearGuide.[/vc_message]

Specialized Epic drivetrainQua drive train kan je kiezen tussen een 1×11 drivetrain, maar je kunt ook, door gebruik te maken van de insets voor een bidon houder, ook een voorderailleur monteren waarbij je twee tandwielen voor kunt voeren. We zien we steeds meer dat, zeker voor Nederland 1×11 meer dan voldoende bereik geeft. Doordat het verloop op de cassette veel groter wordt en er minder behoefte is aan kleine tussen versnellingen wordt het schakelen ook veel simpelere. Ik heb zelf de afgelopen twee jaar alleen maar met 1×11 gereden, onder andere in Ardennen, Alpen en Pyreneeën en nooit meer dan die 11 versnellingen gemist.

Voordeel van 1×11 is dat het allemaal veel eenvoudig en clean, geen shifter, geen onderhoud aan extra derailleur, geen slijtage op voorbladen. En ook hier, minder gewicht. Less is more.

post-fotos-001We hopen deze fraaie fiets dit jaar nog zelf kunnen te rijden om te kijken hoe de fiets voelt. Ik ben zelf een grote fan van fully’s en ben dus enorm benieuwd hoe deze hardtail gaat fietsen; juist omdat het zo anders is. Als echte XC (cross country)-fiets rekening ik op een strak sturende hard rijdende fiets die ideaal zal zijn voor Nederlandse paden. Ik ben benieuwd! We houden je op de hoogte!

[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-shopping-basket”]Lijkt de Specialized Epic Comp je wat? Check dan een Specialized dealer bij jou in de buurt.[/vc_message]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

De afgelopen maanden testte ik een van de trailrun rugzakken van Osprey: de Dyna 6. Dit is een medium maat rugzak met een inhoud...

GearBite: De Magnus 20 dagrugzak van Vaude

Uitgerust met het innovatieve, van achteren ventilerende Aeroflex 3D draagsysteem is Magnus 20 van Vaude breed inzetbaar. Geschikt voor wandelen, fietsen en andere outdoor-activiteiten....

Land Rover Classic bouwt 25 Defender Works V8 Trophy exemplaren

Hier gaat mijn outdoor en Defender hart meteen sneller van kloppen. Land Rover Classic heeft besloten 25 exemplaren van de Land Rover Defender Works...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.