Bikemotion 2016 HighLight #1: De Cannondale Scalpel-Si Race 2017

We spraken Sander Koop van Cycling Sports Group op Bikemotion 2016 over de Cannondale Scalpel-Si Race 2017. De ‘Scalpel’ heeft haar naam te danken aan het mes uit de operatiekamer. Een verwijzing naar het messcherpe sturen door de bochten. De Scalpel is al op de markt sinds 2011 en Cannondale vond het tijd voor de volgende generatie: nog lichter, nog soepeler, nog stijver en nog meer passend bij de huidige hedendaagse marathons en lange afstanden. De laatste jaren zijn de wedstrijdparkoersen veel technischer en dus veeleisender geworden. Door de ingenieurs van Cannondale is er zo’n drie jaar doorontwikkeld aan deze XC racer.

Aandrijflijn 6 mm naar buiten
Aandrijflijn 6 mm naar buiten

De Scalpel-Si is eigenlijk een extended version van de Cannondale F-Si. Si staat voor System Integration. Cannondale ontwikkelt haar eigen frames, vorken, crankstellen en vaak ook haar eigen wielen om er zeker van te zijn dat de producten op elkaar zijn afgestemd.

Net als bij de hardtail F-Si is bij de Scalpel AI (Asymmetric Integration) toegepast. Dit houdt in dat de aandrijflijn 6 mm naar rechts is verplaatst (zie afbeelding). Daardoor is het onder andere mogelijk om het achterwiel dieper in het frame te plaatsen, zelfs bij 29″ wielen en 2,35″ banden. De chainstay (afstand tussen achteras en crank) wordt korter, wat de balans en rij eigenschappen, vooral wendbaarheid, positief zou moeten beïnvloeden.

Geometrie

Cannondale heeft veel aandacht besteed aan de geometrie van het frame om de eigenschappen van de fiets te optimaliseren. Iedere frame-maat heeft een eigen geometrie. In de maat S wordt de Scalpel geleverd met 27,5 wielen, in M, L en XL met 29er wielen. Voor de dames heeft Cannondale 27,5 wielen gemonteerd.

Outfront Geometry: meer offset van de vork zorgt voor stabiliteit bij snelheid, waarbij de wendbaarheid behouden blijft.

De nieuwe Scalpel is langer dan zijn voorganger en is de stuurhoek vlakker (69,5°). De achterkant is ingekort (435 mm), de wielbasis daarentegen weer wat langer. De resulteert in meer stabiliteit bij hogere snelheden. De offset van de vork is 55 mm bij de 29ers en 50 mm bij de 27,5 modellen.

Lefty

Ontstaan

gearlimits-de-cannondale-scalpel-si-race-2017-lefty-front-dsc_4556De Lefty wordt al 17 jaar door Cannondale gemaakt. Cannondale is destijds gestart met de Lefty om meer vering te kunnen genereren dan met een dubbele vork. Eerste was er helemaal geen vering, mensen kregen last van hun schouders, toen kwamen er vorken met rubbers die wel konden veren. Mensen wilden vering toch wel kunnen instellen op basis van gewicht, wat met lucht geveerd en olie gedempt wel mogelijk was.

Destijds kon dat tot 8 cm, wat voor Nederland genoeg was, maar men wilde meer doordat men steeds extremer ging mountainbiken. De 8 cm was daardoor niet meer toereikend, zo is het idee voor de Lefty bij Cannondale ontstaan. In het verlengde van je balhoofd, zonder dat de geometrie aangepast hoeft te worden.

Omdat de Lefty met schijfremmen gereden moet worden, velgremmen zijn eenvoudigweg niet mogelijk, moet de vering links worden geplaatst omdat rechts ook de ketting en de aandrijflijn zit.

Werking en voordeel?

Lichtere, soepel en stijver. Volgens Cannondale de redenen voor het ontstaan en het na 17 jaar nog steeds voeren van de Lefty. Het verschil tussen de Lefty en reguliere dempers is interessant om te benoemen:

Reguliere dempers werken met twee benen van de vork waarin in elke been glijbussen zitten, een binnenste en buitenste glijbus die ten opzichte van elkaar op en neer bewegen.

Maar die benen kunnen ook ten opzichte van elkaar bewegen, draaien en torderen onder druk van bijvoorbeeld een stevige afdaling, remacties enzovoorts. Dan kunnen de benen ten opzichte van elkaar in verschillende mate dempen en ontstaat een ongelijke druk in de vork: dat veroorzaakt een verminderde precisie met sturen. De Lefty heeft een vierkante binnenkant, waarbij zogenaamde naaldlagers ervoor zorgen dat tijdens het dempen de demper alleen op en neer beweegt en niet kan draaien. Daardoor is de demper een stuk stijver.

In deze korte video (9 sec) zie je de binnenkant van de Cannondale Lefty aan het werk.

Dus gewicht en stijfheid,  torsie heeft geen invloed op hoe precies de fiets stuurt.

Testen die hap!

Alles hierboven klinkt heel technisch, en dat is het ook. Voor gear nerds heerlijk om uren over te praten. Maar techniek is niet een doel op zich. De meest technische fiets is niet per se de beste keus voor jou. Wat belangrijk is aan alle millimeters, graden en percentages, al die techniek dus, resulteert in een fiets met een bepaald gevoel; en dat gevoel moet bij je passen. Dat weet je dus alleen als je op de fiets hebt gezeten. Binnenkort hopen wij ook de Scalpel-si onder de bips te krijgen en dan zo veel mogelijk trails af te raggen ermee. Zo gauw we dat doen hoor je het op gearlimits.com, en hou onze social media vooral ook in de gaten!

Prijzen:

Ben je al verkocht? Hieronder vindt je de verschillende modellen en de adviesprijzen. Check hier de Cannondale dealerlocator voor een dealer bij jou in de buurt.
Scalpel SI Black Inc: € 11.999,-
Scalpel SI Team: € 8.999,-
Scalpel SI Race: € 8.499,-
Scalpel SI 1: € 6.999,-
Scalpel SI Carbon 2: € 5.999,-
Scalpel SI Carbon 3: € 4.999,-
Scalpel SI Carbon 4: € 3.999,-
Scalpel SI AL 5: € 2.999,-
[vc_video link=”https://youtu.be/40ainUwbqCA” align=”center” title=”CANNONDALE SCALPEL Si VIDEO”]

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Lichtgewicht outdoor tenten van Fjällräven voor verschillende omstandigheden

De nieuwe lichtgewicht Abisko tenten van Fjällräven zijn breed inzetbaar in het lente- en zomerseizoen. Een nacht in de wilde natuur onder de fonkelende...

GearBite: Rits puller met verbeterde grip van Tacpull

Ritsen moeten eenvoudig te openen en te sluiten zijn. Ook met handschoenen. Er zijn legio ritskoordjes, rits pullers, ritshulpjes - of hoe je ze...

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.