5 high-end outdoor klapmessen voor iedere serieuze buitensporter

Een outdoor mes is niet alleen mooi, maar ook een onmisbare tool voor de serieuze buitensporter. Er zijn veel verschillende soorten messen, maar in hoofdzaak zijn ze in twee groepen te verdelen; vaste- en klapmessen. Klapmessen zijn geweldige zakmessen, terwijl messen met een vast lemmet doorgaans sterker zijn en beter geschikt voor zwaar werk. Over het algemeen hebben vaste messen de voorkeur als survivalmessen in de wildernis en bushcrafttools, terwijl klapmessen een solide keuze zijn voor every day carry (EDC).

Als er ooit een situatie is waarin je overweldigd zou kunnen worden door keuzes, dan is het wel het moment waarop je een mes wil kopen en/of gebruiken. Hoe eenvoudig een gereedschap ook is, er zijn veel variaties met functionele verschillen die het beoogde gebruik en de prestaties van een mes beïnvloeden. Wij selecteerden 5 mooie high-end klapmessen voor je die op dit moment in de winkel liggen.

1 | Benchmade Mini Presidio II CF-Elite

5 high-end outdoor klapmessen voor iedere serieuze buitensporter

Het Benchmade Mini Presidio II CF-Elite Black PE klapmes is de vernieuwde versie van de befaamde Presidio. Deze vernieuwde uitvoering heeft een lichter maar stevig handvat van zijn voorganger en is wat ergonomischer van vorm. Verder heeft dit mes de vertrouwde kwaliteit van zijn voorganger waardoor het echt een werkpaard is. Dankzij het nieuwe CF-Elite materiaal is het handvat 17% lichter en 50 % stijver dan glasvezel versterkt nylon.

Bij Benchmade noemen ze dit een mini maar met een bladlengte van 8 centimeter, is het naar onze normen helemaal geen mini mes. Het is echt groot genoeg voor alle dagelijkse werkzaamheden. Dankzij het S30V staal blijft dit blad echt goed op scherpte. De Axis lock is een van de sterkste in de markt en voorkomt ongewenst inklappen van het blad. Het blad heeft een matte satijnen afwerking. De duimsteunen zorgen ervoor dat je dit mes soepel met één hand kunt openen. Het totale gewicht van 88 gram zorgt voor een laag en dus prettig draaggewicht.

2 | Cold Steel SR1 Lite

5 redenen waarom een goed mes essentieel is voor iedere buitensporter

De Cold Steel SR1 Lite is de budget versie van de door Andrew Demko ontworpen SR1. De Cold Steel SRK is hiervoor als uitgangspunt genomen en hiervan is dit vouwmes ontwikkeld met vergelijkbare specificaties; éénvoudig maar doeltreffend. Het lemmet meet ruim 10 cm en met een lemmetdikte van 4,0 mm geeft hij vertrouwen. Je opent hem soepel eenhandig met de duimsteun. Zoals je van Cold Steel gewend bent is ook de SR1 Lite voorzien van de bekende Tri-Ad-Lock. Dat is een extreem sterke vergrendeling, waardoor je vingers veilig zijn.

De handgreep is gemaakt van Griv-Ex, een lichtgewicht en sterk handgreepmateriaal. Het lemmet is gemaakt van 8Cr13MoV-staal. Dat is een roestvaste staalsoort die taai is, en eenvoudig te slijpen. Een must-have klapmes voor iedere militair of survival specialist die hoge eisen stelt.

3 | Black Fox Racli Framelock Zebrawood

De Fox Knives Racli is een lichtgewicht zakmes, ontworpen door Denis Simonutti. Als echte outdoorliefhebber ontwierp hij de Racli als lichtgewicht outdoor klapmes. Neem hem mee tijdens het hiken, of gewoon als voordelige EDC. Handig voor het smeren van een boterham of het schillen van een appel. Maar ook voor het openen van verpakkingen of het op maat snijden van paracord is de Racli een goed mes.

Opvallend aan de Fox Racli is de open constructie van de greep. Precies hierdoor is dit zakmes zo licht. Je voelt nauwelijks dat hij in je broekzak zit. Toch biedt de greep een prettig houvast. Door het grote koordoog in de greep hang je de Racli zelfs met een karabijnhaak aan je rugzak, of je voorziet hem van een lanyard. Je opent de Racli met het duimgat. In geopende positie blokkeert een framelock het lemmet. Hierdoor zijn je vingers veilig, al blijft het een zakmes en kun je voor zware houtbewerking beter een vast mes meenemen. Qua staal heeft Fox gekozen voor eenvoudig 440-staal. Roestvast, taai en makkelijk zelf te slijpen.

4 | SOG Ultra XR Carbon Graphite

De SOG Ultra Carbon & Graphite is een bijzonder licht klapmes. Met zijn gewicht van slechts 35 gram en zijn dunne profiel is dit een mes om altijd bij je te hebben. Hij is gemaakt van CPM S35VN-staal en carbonfiber. CPM S35VN is een populaire Amerikaanse staalsoort die roestvast is en zijn scherpte uitstekend behoudt. Het lage gewicht komt vooral door de handgreep. Doordat deze van carbonfiber is gemaakt weegt deze bijna niks.

Je opent de ultralichte Ultra met één hand. De XR-lock houdt het lemmet vervolgens netjes op zijn plaats. Fijn is dat deze vergrendeling zowel links- als rechtshandig met één hand te bedienen is. In de basis heeft SOG dit zakmes ontworpen als moneyclip. Een houder voor briefgeld. Daarom is de pocketclip ook zo groot. Uiteraard is de SOG Ultra ook prima te gebruiken zonder stapeltje bankbiljetten tussen de clip.

5 | Spyderco Swayback PE

5 high-end outdoor klapmessen voor iedere serieuze buitensporter

De Spyderco SwayBack PE is een stijlvol zakmes, ontworpen door Marcin Slysz. De designer van populaire Spyderco-messen als de Slysz Bowie, Spydie Chef en de Techno-serie. De Spyderco SwayBack is een traditioneel swayback–stijl mes in een modern jasje. Deze messen zijn te herkennen aan het kenmerkende wharncliffe-lemmet en een curve in de handgreep die aan de achterkant omhoog loopt. Je herkent de swayback-vorm aan de manier waarop lemmet en greep qua vorm eigenlijk vrijwel gelijk zijn, maar dan gedraaid ten opzichte van elkaar. Spyderco is trouw gebleven aan dit traditionele design maar heeft de SwayBack voorzien van hypermoderne materialen als titanium en CTS-XHP-staal. Premium materialen voor een premium mes.

De SwayBack is een zeer succesvolle samenwerking tussen Spyderco en Marcin Slysz. Met de SwayBack doen ze de lijn tussen traditioneel en modern vervagen. De SwayBack is ideaal voor wie een chic zakmes zoekt dat tegelijkertijd zeer geschikt is voor alledaags en outdoor gebruik.

Disclaimer

Messen zijn ontworpen als gereedschap. Door er een aan te schaffen ga je ermee akkoord dat je in staat bent om dat mes te bezitten. Het is je eigen verantwoordelijkheid om wetgeving en regels te kennen en te begrijpen. Door een mes te kopen, ga je er ook mee akkoord dat je deze op een veilige en verantwoorde wijze gebruikt. Daarbij aanvaard je als bezitter alle aansprakelijkheid.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden sneeuw is groot. Het gevaar des te meer. Jaarlijks kost het vele...

Een weekendje binnen? Dan kun je ook avontuur zoeken met gamen

Voor buitensporters is buiten zijn een deel van hun leven. Of het nu gaat om bergbeklimmen, kajakken op rivieren of hardlopen over paden, ze...

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Wat heb je nodig voor jouw volgende langeafstandswandeling? Goede vraag! Samen met thru-hiking gingen we op onderzoek uit en kwamen we tot een handige...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief