Review: Salomon Speedcross 4 GTX Trailrunning schoen

Dit wordt een beetje vreemde review. Vooral omdat ik de Salomon Speedcross 4 schoenen niet heb gekocht waarvoor ze gemaakt zijn, en ook meer heb gebruikt voor andere activiteiten dan trailrunning. De Salomon Speedcross 4 is bedoeld voor trailrunners “who want lightweight and aggressive grip on technical, soft trails”.

Het interessante is dat ik advies kreeg om deze schoenen te kopen van een teamgenoot van een veteranen hockey team waar ik in zat (niet echt een action sport per se, maar ook erg leuk). Hij vertelde dat een aantal spelers van het Nederlands elftal en topclubs in Nederland op deze schoenen spelen. Ze zouden goed grip bieden, en doordat ze aan de voorzijde wat versterkt zijn, beschermt dat je voeten ook iets beter tegen een stick of een bal.

Ik heb ze toen aangeprobeerd en ze zaten meteen als gegoten. Je kan door het “Quicklace” systeem eenvoudig je veters aantrekken, vastzetten en de gesp met residu veter in een hoesje in de tong wegwerken. Heel clean. Door dit systeem kan je super makkelijk en snel in en uit de schoen stappen.

Dus gekocht met de gedachte: als het met het hockeyen niet lukt, kan ik er nog altijd mee gaan trailrunnen. Maar met hockeyen ging het dus erg goed, en met trailrunnen dus ook. De overeenkomst is dat je bij beide sporten veel grip en veel support nodig hebt. Iets waar trailrunning schoenen bij uitstek op gericht zijn. En tijdens een training of wedstrijd ren ik al van tussen de 5 en 6 kilometer. Dat lijkt dan ook weer op de afstand tijdens een gemiddeld rondje die ik zou lopen.

En ik noem wel een paar dingen die ik op het hockey tegen kwam, omdat ik denk denk dat het ook toch echt wat zegt over de schoenen. Ten eerste, en meest opvallend is natuurlijk het profiel onder de zool. Heel geprononceerd met een doorloop over de tenen. Voor het rennen betekent dat, dat je ook op de steilste delen waar je echt op je helemaal op je voorvoet gaat kleunen, dat je daar nog grip hebt. Op het hockeyveld merkte ik dat bij het aanzetten bij het sprinten dat extra grip levert.

Grip

Dat is wat deze schoenen overigens met bakken levert: grip. In het natte kunstgras van een hockeyveld kan je daardoor heel goed aanzetten, remmen en draaien. Op zachtere bosgronden en modder stukken bijt het profiel zit vast en geeft je doorlopend grip op de ondergrond. De wijd uiteenstaande pijlpunt achtige “noppen” zorgen ervoor dat je weinig tot geen weerstand voelt van de noppen, en, ook erg belangrijk, dat de modder ook makkelijk weer van de zool afvalt. En net als op het hockeyveld is het veranderen van richting, het raken van de grond onder verschillende hoeken terwijl je je een weg zoekt over de soms onregelmatige ondergrond, iets waar de SpeedCross je perfect in ondersteunt.

Support

De bovenkant van de schoen is van een redelijk stijf en robuust materiaal gemaakt. Het zit goed vast om je voet, zonder te strak te zijn, en je voelt de support van deze constructie. Ik heb stukken over paden langs weilanden gelopen waar de grond opgevroren was, dus je hebt heel veel momenten dat je voet kan wegschieten of je een enkel kunt dubbelklappen. Hier heb ik geen enkel probleem mee gehad en ik kan me dus voorstellen dat ook op stenen trails je veel support zult hebben met deze schoenen.

Ondanks de hoogte van het profiel voelde ik op stukken verhaard lopen niet dat je erg hoog op je schoen staat waardoor het wat minder stabiel zou kunnen voelen.

Demping

De Speedcross vindt ik erg comfortabel lopen. Het heeft een gemiddelde demping met molded EVA midsol en een Ortholite voetbed. Die constructie in combinatie met een zachte ondergrond voelt erg fijn aan. Pak je stukjes verhard dan voel je dat wel, maar blijft prima. Er zit een heeldrop in van 11 mm (dat is het verschil in hoogte tussen de hiel en de voorvoet). Bij hockey helpt dat om goed door je knieën te gaan en stabiel te zijn als je laag zit (erg belangrijk daar). Op de trails is dat prettig bij het stijgen, maar het is wel een ding dat je voorkeur moet hebben.

Bescherming en duurzaamheid.

Zoals gezegd is de voorzijde van de schoen versterkt om je tenen en voorziet iets meer te beschermen tegen stenen. Dat heeft ook zijn grenzen aangezien Salomon de schoen ook zo licht mogelijk heeft proberen te houden (het is echter geen minimale trailrunner). Enerzijds wordt die bescherming geboden door de doorlopende zool, maar ook een aantal kunststof paneeltjes bieden iets meer.

Over de duurzaamheid van de zool kan ik alleen maar zeggen dat ik eigenlijk die ook misbruik. Omdat de schoen zo comfortabel is draag ik het dagelijks. Naar mijn werk, om boodschappen te doen, alles. Doordat de noppen redelijk hard zijn slijten ze gelukkig niet snel. Bij normaal gebruik op trails waarvoor het bedoeld is zal de zool het denk ik erg goed en lang houden.

Weersbestendigheid

Tot slot staat er in de naam GTX. Dat staat voor GoreTex. Met die membraan beoogt Salomon de schoen waterdicht en ademend te maken. De waterdichtheid staat buiten kijf, of het nu natte kunstgrasvelden was, lopen door vochtige weilanden of lopen door dikke modder met zelfs een plas hier en daar.

Qua ademend vermogen hing dat heel erg af van de sokken die ik draag. Ik draag zelf veel merino sokken, en dan voel je dat het helemaal goed gaat. Met sokken van kunststof vezels kreeg ik wel veel eerder zweetvoeten.

Conclusie

De Salomon Speedcross heb ik onderworpen aan voor de schoen onconventionele activiteiten. Daarin excelleert de schoen elke keer weer. En ook bij het trailrunnen vindt ik het een hele fijn schoenen, die veel steun geeft ondanks mijn relatief zware bouw (188 cm en 92 kilo) en minder sterke linker enkel (ooit gescheurd). Ik zou de schoen zeker aanbevelen voor rauwere Nederlandse trails maar ook bergtrails in beboste gebieden. Deze zomer hoop ik er nog wat mee in de Pyrenneën of bergen van Zuid Spanje te rennen. Dan vullen we die bevindingen ook nog aan.

En voor hockeyers is deze schoen dus ook heel erg aan te raden. Met een zool constructie en demping die beter aanvoelt dan menig hockeyschoen en een hele prettige combinatie tussen grip en wendbaarheid. Het is dus ook niet zo vreemd dat Salomon in 2017 ongeveer 6000 paar van deze schoenen aan hockeyers heeft verkocht.

Misschien is die veelzijdigheid wel het meest exceptionele aan deze hele, hele goede schoen.

Salomon Speedcross 5

Trailrunning schoen

Adviesprijs: €160,-

[vc_btn title=”SHOP DE SPEEDCROSS 4 GTX” style=”flat” shape=”square” color=”black” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.salomon.com%2Fnl%2Fproduct%2Fspeedcross-4-gtx-w.html%3Farticle%3D383187|||”]

Review overzicht

Comfort
Grip
Demping
Stabiliteit
Bescherming
Weersbestendig
Ademend
Gebruiksgemak
Prijs-Kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Verleg grenzen met de RoamFree HT Hiker van Helly Hansen

Met de hulp van experts werkt Helly Hansen aan het creëren van complete outfits die betrouwbaar zijn tijdens lange dagen in de natuur. Deze...

Check de nieuwste AirZone Ultra lichtgewicht rugzakken van Lowe Alpine

Lowe Alpine komt met een geweldige nieuwe toevoeging aan hun collectie voor lente/zomer 2024 - de fantastische AirZone Ultra rugzakken.

La Grande Odyssée in Isère: Een geweldige ervaring voor outdoor fans

Afgelopen zomer reisde ik al eens per trein naar de Franse Alpen. Nu ben ik uitgenodigd om in de winter de bergen te bezoeken....

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Dit wordt een beetje vreemde review. Vooral omdat ik de Salomon Speedcross 4 schoenen niet heb gekocht waarvoor ze gemaakt zijn, en ook meer heb gebruikt voor andere activiteiten dan trailrunning. De Salomon Speedcross 4 is bedoeld voor trailrunners “who want lightweight and aggressive...Review: Salomon Speedcross 4 GTX Trailrunning schoen