Testcondities

Tijdens onze winterexpeditie in Noorwegen in november 2013 hadden we naast onze traditionele sneeuwschoenen ook een paar Small Foot Inflatable Snow Shoes bij ons. We zijn zeer ervaren winterkampeerders, waarbij we vaak afwisselend cross country ski’s en sneeuwschoenen gebruiken om door diepe sneeuw te trekken.

Review

De Small Foot opblaasbare sneeuwschoenen zitten in onderdelen in twee zakjes. Het opblazen en in elkaar zetten duurt niet heel lang en is relatief eenvoudig. Wat opvalt is het lage gewicht ten opzichte van onze gebruikelijke sneeuwschoenen. Ook in volume zijn de twee pakketjes kleiner. In diepe sneeuw merk je snel het verschil. De Small Foots zijn lichter, maar hebben ook een veel kleiner oppervlak. Met enige bepakking zak je veel dieper in de sneeuw dan met de veel grotere traditionele sneeuwschoenen. Ook biedt het gladde oppervlak, ondanks de stijgijzers onder de voorkant van je schoenen, minder grip op gladde stukken dan normale sneeuwschoenen.

Schermafbeelding 2015-01-02 om 22.04.31Door het lage gewicht is het draagcomfort heel hoog. Je loopt niet heel anders dan zonder de sneeuwschoenen en doordat ze kort en rond zijn stap je niet snel op je sneeuwschoen waardoor je zou struikelen. Iets dat met lange plastic sneeuwschoenen nog wel eens gebeurt. Door de verbindingen met bandjes voelen ze wel een stuk minder stabiel. Het is belangrijk om in diepe sneeuw skistokken te gebruiken voor extra evenwicht, zeker als je een zware rugzak draagt. Een groot nadeel is de plaatsing van de ventielen aan de binnenzijde van de opblaasring. Zeker als de bandjes iets losraken bij het lopen ga je er snel met je hakken op staan. Als dit op een harde ondergrond (rots of zo) gebeurt denk ik dat je het ventiel snel stuk trapt. Reparatie ter plekke is dan denk ik heel lastig.

Schermafbeelding 2015-01-02 om 22.04.21Conclusie

Concluderend denk ik dat wij niet helemaal tot de doelgroep van deze opblaasbare sneeuwschoenen horen. Ze zijn denk ik vooral bedoeld voor snowboarders die korte afstanden door diepe sneeuw moeten lopen of voor tochten die slechts deels besneeuwd zijn. Ze zijn minder geschikt voor dagenlange sneeuwschoentochten met veel bagage.

Pluspunten

  • Licht gewicht
  • Pakvolume
  • Draagcomfort

Minpunten

  • Draagvermogen
  • Balans
  • Kwetsbaarheid
 Adviesprijs (online): € 199,95

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.