Informatie testcondities

Ik heb de slaapzak getest op de volgende plekken: Tijdens een 20-uurs conditie training in Rotterdam eind november, met overnachting (0 graden). Twee weekenden in Duitsland bij het winterkamperen (-5 graden). In Frankrijk op fietsvakantie in maart (0 graden).

Review

gearlimits-review-salewa-phantom-3d-flex-slaapzak-1De Salewa Phantom 3D Flex -14 is een dons-slaapzak die met name voor koudere omstandigheden is bedoeld. Het gaat om een mummy model. De slaapzak heeft een comfort temperatuur van -9, een limiet temperatuur tot -14 en een extreem temperatuur tot -33. Het gewicht is 1450 gram, waarvan circa 1000 gram uit eendendons vulling bestaat. De winkelwaarde is 379 euro. Ik heb de slaapzak op een aantal verschillende punten beoordeeld:

Warmte

De slaapzak is absoluut lekker warm. Ik ben een koukleum maar bij een temperatuur van -5 bleef ik zeker comfortabel warm. Ik heb de slaapzak niet in koudere temperaturen kunnen testen maar ik vertrouw erop dat je tussen de -10 en -15 prima warm kan blijven.

Warmte/gewicht ratio

Het gewicht is ongeveer 1450 gram en je krijgt daar een comfort temperatuur van -9 voor terug. Dat is de voor de prijs een prima warmte/gewicht ratio. Ook in vergelijking tot andere slaapzakken op de markt.

Pakvolume
gearlimits-review-salewa-phantom-3d-flex-slaapzak-2

Het pakvolume (40 bij 24cm) van een winterslaapzak is logischerwijs niet klein.  Er wordt standaard een compressiefoudraal bijgeleverd. Daarmee kan je het volume verkleinen. De slaapzak is geschikt om mee te trekken maar het zal altijd aardig wat ruimte in je rugzak innemen. Bij warmere temperaturen zou ik snel een dunnere slaapzak meenemen om ruimte in mijn tas te sparen. Mijn Highlight Absolut -10 (maar comfort tot -5) van 1230 gram is bijvoorbeeld al aanzienlijk kleiner en slechts een paar graden minder warm. Deze slaapzak heeft echter ook een hogere winkelwaarde (440 euro) en een betere donskwaliteit. De Salewa slaapzak presteert daarom zeker niet slecht.

Binnen- en buitentijk

De buitentijk is gemaakt van een stevig nylon dat goed waterafstotend werkt. De binnentijk voelt comfortabel aan.

Vulling

De slaapzak bestaat voor 90% uit eendendons met 600 fillpower cuin. En voor 10% uit veren. Er zijn betere donssoorten op de markt maar hier zal altijd een hoger prijskaartje aanhangen. Helaas kwamen er relatief veel veertjes en donsjes uit de slaapzak. Verhoudingsgewijs wat meer dan bij andere type slaapzakken.

Pasvorm

Het idee achter het 3D Flex principe is dat de pasvorm van de slaapzak comfortabel is, maar tegelijkertijd goed de warmte kan vasthouden. Ik ben erg te spreken over de pasvorm. De slaapzak zit lekker om mij (182 cm) heen. De capuchon is goed gevuld en blijft de hele nacht op mijn hoofd zitten.

Rits en tochtkraag

Ook dit is prima verzorgd. De rits loopt soepel en is eenvoudig te bedienen. Een groot voordeel is de volledig doorlopende rits. Hierdoor is de slaapzak ook goed als deken te gebruiken in warmere omstandigheden. Er is mogelijkheid tot het aan elkaar ritsen van de slaapzakken. De tochtkraag is luxe uitgevoerd en is lekker warm.

Pluspunten

  • Goede pasvorm
  • Veel warmte voor relatief weinig geld
  • Uiterlijk is top
  • Afwerking van ritsen en tochtkraag is prima verzorgd

Minpunten

  • Relatief groot pakvolume
  • Iets te veel veertjes en donsjes die door de tijk heenkomen

Adviesprijs (online): € 359,95

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.