Informatie testcondities

gearlimits-review-salewa-capsule-zoom-II-tent-afbeelding-3Ik heb de tent op 3 verschillende locaties getest. De eerste keer dat ik de tent testte was tijdens een 20-uurs alpinisme training in Nederland. Ik had 6 uur training gehad en de tent meegenomen naar de top van de 32m hoge Monte Cervino in Bergschenhoek.

De tweede keer was tijdens een alpiene ijsklimtocht in het Mont Blanc massief. We wilden de Grands Charmoz noordwand beklimmen maar het ging helaas de avond ervoor sneeuwen (terwijl we in de tent lagen gelukkig). We hebben de beklimming afgeblazen maar de tent wel goed kunnen testen. De derde keer was tijdens een twee weken durende klimtrip naar Oman in warme omstandigheden. We hebben daarbij de imposante 800m hoge rotswand van de Jebel Misht via een onbekende lijn geklommen.

Review

Schermafbeelding 2015-01-03 om 17.01.45Ik verklap het gelijk. De Salewa Capsule Zoom II is een toptent. Een goede allrounder. Ontworpen als expeditietent, voor terrein waar je tent echt je huisje wordt. En voor terrein waar je met de tent moet lopen, maar waar je toch nog veel ruimte tot je beschikking wilt hebben.

Zoals de naam al zegt kan je deze tent naar wens groter of kleiner maken. De basis van de tent is de gele enkeldakstent. Dit kan uitgebreid worden met 1 of 2 grijze voortenten. Deze luifels zijn eenvoudig aanritsbaar en geven veel extra ruimte. In slechte weersomstandigheden zijn ze eigenlijk noodzakelijk om de binnenkant van de tent (waar je slaapzak ligt) droog te houden. Je gaat bij regen dan eerst in de voortent zitten, rist vervolgens de voortent dicht en trekt je natte kleren uit. Daarna ga je pas in de basistent naar binnen. Zonder een voortent regent of sneeuwt alles naar binnen op de plek die je juist droog wilt houden (heb ik al vaak meegemaakt helaas…).

Ook geeft een voortent veel extra opslagruimte. Er zijn natuurlijk veel tenten op de markt die een voortent hebben maar het grote voordeel van Capsule Zoom II is dat je zelf kan bepalen of je behoefte hebt aan een voortent of niet. Zonder de twee voortenten is de tent aanzienlijker lichter en is er veel minder pakvolume. Een goede toepassing is bijvoorbeeld bij een klimexpeditie. Als je de tent in het basiskamp gebruikt wil je lekker veel ruimte hebben om je spullen uit te stallen. Als je een vooruitgeschoven kamp opzet en met de tent moet lopen laat je de luifels in het basiskamp achter, zodat je lichtgewicht op pad bent. In de gele basistent is het comfortabel slapen voor 2 personen. Je hebt genoeg ruimte voor 2 grote slaapmatten en er is genoeg plek voor wat kleine spullen. Twee 40l rugzakken passen er ook prima bij. Als je meer bij je hebt is het beter om er een voortent aan te ritsen.

Salewa zoomHet gaat om een enkeldaks tent. Er is dus geen sprake van een binnen en buitentent. Dit is lichtgewicht en maakt het opzetten erg simpel. Een bekend bezwaar aan enkeldakstenten is dat er vaak meer condensvorming optreedt. Ik heb de tent bij -15 in Chamonix getest en toen was er inderdaad wel sprake van flinke condensvorming. We hebben met onze brander in de tent gekookt en dat zorgt altijd wel voor wat extra condens. We hebben goed geventileerd maar desondanks was er na een nacht slapen toch een flinke ijslaag aan de binnenkant. Het andere klimteam had een enkeldaks tent van een ander merk mee en zij kampten met vergelijkbare problemen. Ik denk echter dat bij dubbeldaks tenten er ook problemen waren ontstaan. Ik heb namelijk in soortgelijke omstandigheden met dubbeldaks tenten ook condens problemen meegemaakt. Tijdens mijn trip naar Oman heb ik de tent in geheel andere omstandigheden getest, namelijk de woestijn (weliswaar in de kerstvakantie). Het ademende vermogen van de tent was hier dik in orde en er zijn veel ventilatie mogelijkheden. Overdag is het warm (30 graden), ’s nachts ongeveer 10-15 graden. In grote lijnen zit het volgens mij dus wel goed met het ademende vermogen.

Tijdens de nacht in Chamonix ging het sneeuwen (ongeveer 20cm) en harder waaien en de tent was daar moeiteloos tegen bestand. Het materiaal voelt echt stevig dus je kan hier goed op vertrouwen. Het opzetgemak is ook in orde. De eerste keer dat ik de tent gebruikte was na 6 uur intensieve training. Ik had de tent op mijn rug meegenomen via de steile klimwand van de Monte Cervino in Bergschenhoek. Ik heb de tent op de top op 32m hoogte opgezet. Ik was moe van de training en ik wilde testen hoe intuïtief de tent was op te zetten. Ik moest wel even nadenken waar alle stokken in moesten, maar ik had het toch in 10 minuten zonder handleiding voor elkaar. Nu ik weet hoe het moet, vind ik de tent eenvoudig op te zetten.

Schermafbeelding 2015-01-03 om 17.01.36Zijn er dan ook minpunten? Ja, in ieder geval eentje. Het is namelijk ook mogelijk om de hoogte van de tent lager te maken (nog een “zoom” functie). Je gebruikt hiervoor twee ritsen waarmee je de tent comprimeert. Het idee is dat de tent dan stormvaster is ( omdat hij minder wind vangt). Ik heb tijdens het testen de meerwaarde van deze functie nog niet echt kunnen ontdekken. In de grootste versie heb je een stuk meer ruimte en dat werkt het meest comfortabel. Ik verwacht niet dat je in een storm besluit om de tent een stuk kleiner te maken. Ik heb de tent alleen maar in zijn grote versie gebruikt en de kleine versie slechts kort getest. Het was zoveel kleiner dat ik hem gauw weer heb terug geritst naar zijn grote vorm. Het gewicht van de extra ritsen valt echter heel erg mee, dus een groot nadeel is het niet. In de gele basistent is het comfortabel slapen voor 2 personen. Je hebt genoeg ruimte voor 2 grote slaapmatten en er is genoeg plek voor wat kleine spullen. Er zijn veel opbergmogelijkheden.Twee 40l rugzakken passen er ook prima bij. Als je meer bij je hebt is het beter om er een voortent aan te ritsen.

Tot slot wil ik de kwaliteit van de ritsen en sneeuwflappen aanprijzen. De ritsen lopen soepel, zijn goed waterdicht en ze worden goed beschermd door de sneeuwflappen. Aan kwaliteit hangt wel een prijskaartje, want de tent kost 899 euro.

Korte film impressie van de beklimming in Oman 

Pluspunten

  • Allround te gebruiken
  • Alles is van hoge kwaliteit

Minpunten

  • Niet goedkoop, maar je krijgt wel kwaliteit
  • Zoomfunctie om de tent lager te maken is niet zo nodig

Adviesprijs (online): € 899,-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.