Review: Patagonia Northwall softshell broek

Afgelopen zomer ben ik op klimexpeditie naar het Pamir Alai-gebergte in Kirgizië geweest. Doel van de trip: eerstbeklimmingen maken! En enkele maanden na de expeditie kan ik – gelukkig- zeggen: dit is gelukt. We hebben een mooie en bijzondere expeditie gehad, waarin we in totaal zes nieuwe bergen en routes hebben bedwongen.

Enkele maanden voor vertrek kreeg ons team vanuit Footedness de vraag of wij reviews van producten wilden schrijven. Aan mij de taak om de Patagonia Northwall Pant onder de loep te nemen. Tijdens de expeditie heb ik hem regelmatig gedragen. Ik hoop jullie lezers een goed beeld te geven van mijn bevindingen.

Toen ik de broek thuis uit de doos haalde was mijn eerste gedachte: deze broek is in de eerste plaats voor winterklimmen en expedities gemaakt. De Northwall Pant is zwaar fleecegevoerd en voelt erg warm. Softshell materiaal zorgt voor een goede bewegingsvrijheid (in tegenstelling tot de waterdichte regenbroeken). Het gaat om een soort van salopettemodel, met bretels en een rits bij je achterwerk voor een grote sanitaire stop. Technisch gezien zeer mooi afgewerkt, en het is me direct duidelijk dat het gaat om een product van hoogwaardige kwaliteit.

In mijn optiek draag je speciale klimkleding om voor een goede temperatuurhuishouding te zorgen. Hoe zwaarder de omstandigheden, hoe moeilijker het is om je comfortabel te voelen. Ervaren alpinisten zullen het weten: het hebben van een goede temperatuurhuishouding is lang niet eenvoudig. Want enerzijds lever je soms grote inspanning (lopen met grote rugzak, moeilijke touwlengte klimmen) waarbij je sterkt transpireert. Anderzijds sta je ook veel stil (pauze, zekeren van medeklimmer) waarbij je afkoelt. Wie te lang doorloopt in een warme jas, gaat algauw ontzettend zweten en verliest teveel vocht. Gevolg: energieverlies. Wacht je daarentegen tijdens een pauze te lang met het aantrekken van een kledingstuk, dan krijg je het koud. Gevolg: wederom energieverlies.

Het verschil tussen activiteit en passiviteit binnen het klimmen is daarom zo groot dat je hier constant mee bezig moet zijn. Alle ademende materialen ten spijt: de enige manier om een comfortabele lichaamstemperatuur te hebben is het continue aan- en uittrekken van kleding – afgestemd op activiteit of passiviteit. Daarbij kies ik voor een basiskledingset dat ik gedurende dag sowieso draag en een set dat gedurende inspanning in mijn rugzak zit. In rust haal ik de extra kleren uit mijn rugzak. De materiaalkeus stem ik uiteindelijk af op de omstandigheden van de dag door mezelf vragen te stellen: hoe koud wordt het? Komt er regen? Hoe groot is de kans op een noodbivak? Het is daarbij fijn om als klimmer een brede collectie klimkleding te hebben: want voor een winterbeklimming gebruik ik logischerwijs behoorlijk andere kleding dan zomers.

Waarom deze uitleg? Welnu, waar ik met de Northwall Pant praktisch gezien tegen aan liep was het feit dat hij in veel situaties simpelweg te warm was. Tijdens onze expeditie waren de temperaturen alleen in de nacht onder de 0 graden, en veelal scheen de zon tijdens het klimmen. In rust is het lekker om een dikke broek te hebben, maar tijdens het klimmen voel je soms het zweet langs je kuiten lopen. Transpireren moet je zoveel mogelijk voorkomen, en daarom was ik niet geheel gelukkig met het gegeven dat ik juist deze broek van Patagonia had gekregen. Ik kan het niet anders zeggen: deze broek komt eigenlijk pas onder het vriespunt tot zijn recht.

Dat neemt niet weg dat het om een zeer goede broek gaat. Watervalklimmers, winteralpinisten en expeditiegangers boven de 5000m zullen er werkelijk blij mee zijn. De stof is echt ontzettend soepel waardoor je goed kan klimmen. Ook is de versterking bij de broekspijpen welkom, dit helpt tegen de scherpe punten van je stijgijzers. De rits bij de heupen werkt goed voor als je moet poepen. Eigenlijk kan ik dan ook geen negatief punt als het gaat om de kwaliteit van de broek. Het feit dat de broek voor mij te warm was ligt dan ook niet aan het product zelf. Hoogstens kan ik waarschuwen voor het relatief beperkte inzetsveld, maar als je dan eenmaal in dit soort terrein actief bent zal je de broek zeker kunnen waarderen. En zou het best weleens een favoriet kledingstuk kunnen worden.

Pluspunten

  • hoogwaardige kwaliteit
  • zeer goed in zijn soort

Ik zou dit product ook adviseren aan mijn vrienden.

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs - Kwaliteit

Samenvatting

Watervalklimmers, winteralpinisten en expeditiegangers boven de 5000m zullen er werkelijk blij mee zijn. De stof is echt ontzettend soepel waardoor je goed kan klimmen. Ook is de versterking bij de broekspijpen welkom, dit helpt tegen de scherpe punten van je stijgijzers.
Vorig artikel
Volgend artikel
Bas Visscher
Bas Visscherhttp://www.alpineadventures.nl
Allround klimmer. Ik klim nu 15 jaar in vrijwel alle disciplines van de klim en bergsport. Ben ook Alpien Instructeur en Sport Klim Instructeur voor de NKBV. Ik heb een aantal ‘first ascents’ gedaan in China, Peru, Noorwegen en Kirgizië en heb tweemaal de NKBV bergsportaward gewonnen in de categorie ‘meest aansprekende alpiene beklimming.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Met de Osprey Talon Pro 30 rugzak door Jordanië | Review

Zijn veelzijdigheid, comfort en duurzaamheid maakt de Osprey Talon Pro 30 een uitstekende keuze voor de meeste mensen.

Verleg grenzen met de RoamFree HT Hiker van Helly Hansen

Met de hulp van experts werkt Helly Hansen aan het creëren van complete outfits die betrouwbaar zijn tijdens lange dagen in de natuur. Deze...

Check de nieuwste AirZone Ultra lichtgewicht rugzakken van Lowe Alpine

Lowe Alpine komt met een geweldige nieuwe toevoeging aan hun collectie voor lente/zomer 2024 - de fantastische AirZone Ultra rugzakken.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Watervalklimmers, winteralpinisten en expeditiegangers boven de 5000m zullen er werkelijk blij mee zijn. De stof is echt ontzettend soepel waardoor je goed kan klimmen. Ook is de versterking bij de broekspijpen welkom, dit helpt tegen de scherpe punten van je stijgijzers. Review: Patagonia Northwall softshell broek