Ik weet nog goed dat de eerste keer dat ik de O’Neill Freedin Series van het rek haalde en aandeed, dat de jas helemaal klopte. Voelde perfect aan, tot de elastische pols duim dingen tot de zachte voering aan de binnenkant van de kraag waar de rits je kin raakt. Maar ook de lichtheid van de jas, niet zo’n zulke donzen dingen, maar slank met de belofte van warmte waar het nodig is. Na een jaar ermee gereden te hebben kan ik zeggen dat alle beloftes die de jas deed, zijn waargemaakt.

Testcondities

De jas heb ik de hele winterweer gedragen, zowel in Nederland bij dagelijks gebruik, als tijdens het schaatsen en indoor boarden in NED,  maar ook tijdens verschillende wintersport weken, o.a. in Brandnertal, Ishgl en Galtür. Het is nooit kouder geweest dan -10 graden in de tijd dat ik de jas heb gedragen.

Review

ONI01332_352429Een goede jas houdt je in eerste instantie droog en warm. Zo simpel is het eigenlijk. Daarnaast is het fijn als de jas soepel en beweeglijk is zodat je bewegingsvrijheid niet beperkt raakt. En tot slot zijn er de handige details die de gebruiksvriendelijkheid bepalen: Hoe sluit het op de polsen aan, hoe zijn de zakken geplaatst enzovoorts.
Om bij droog en warm te beginnen: de jas is totaal waterdicht, ik heb ook in regenbuien gelopen in herfstig Nederland, bij het optuigen van mijn windsurfzeil bv, en geen druppel komt door. De capuchon die vast aan de jas zit, sluit perfect aan en sluit je helemaal af van de weersinvloeden van buitenaf. In de sneeuw houdt de jas zich ook zere goed staande, het weekt nergens door, naden zijn waterdicht, en met slimme oplossingen op de pols, een sneeuwvanger op de heup en de hoge kraag blijft sneeuw ook waar het hoort.

 

Featured images sjabloon.003De jas houdt je ook van binnenuit droog door de goede ventilatie. Onder de armen, van oksel tot midrif ongeveer zitten ritsen die je open kunt zetten en die ik ook altijd open heb staan. Erg prettig en heeft nooit de isolerende werking merkbaar verminderd. Ik heb het nooit koud gehad in de jas. Doordat de jas niet heel dik is, is er ook voldoende ruimte om extra lagen onder de jas te dragen.
Verder voordeel van de lichtheid van de jas is dat je erg beweeglijk in blijft. Het zit altijd lekker en je kan alle actie ondernemen die je wilt. Met de 100% Polyester shell, 8K/8K Waterproofing/Breathability Membraan en Thinsulate™ Insulation heb je een sterkte, ademende en waterdichte jas die je droog en warm houdt.

Het feit dat de jas gevoerd is betekend wel dat bij grote inspanning het soms te warm wordt, en je wel erg heftig aan het zweten slaat. In vergelijk met technische jassen zoals de Haglofs Vassi jas is dit wel een nadeel.

Tot slot nog aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid van de jas. Over de elastische manchetten hebben we het al gehad, erg fijn om echt alles warm te houden langs je handen en armen. Ook over de “chingaurd” hebben we enkele woorden gewijd. Ik ben er erg blij mij dat soort comfort details. Wat betreft de zakken zijn er twee zaken aan weerszijde op heuphoogte, en twee op de borst. De laatste twee zouden wat mij betreft wat schuiner omhoog kunnen worden geplaatst. Omdat de verticaal zijn geplaatst valt alles wat je in de zakken doet, als je de rist open laat, ook meteen uit je zakken. Dus goed opletten dat je de risten helemaal dicht doet.  Temeer er verder geen binnenzakken in de jas zitten, (behoudens een mesh goggle pocket eventueel voor je skibril.). vanuit de borstzakken die op de buitenkant van de jas zitten is er wel een slim afgewerkte en geïsoleerde audio chute waardoor je koptelefoon kabeltjes toch door de jas heen lopen, en je je telefoon of iPod kunt bedienen zonder je jas open te hoeven te risten. Ook fijn als je de warmte wilt binnen houden. Tot slot noem ik nog de skipas pocket in je linker mouw. Keurig op de buitenkant van de mouw gepositioneerd waardoor je makkelijk langs alle liftpoortjes schiet.

Conclusie

Featured images sjabloon.002Ik ben erg tevreden met deze jas. Doet alles wat het moet doen bij verschillende temperaturen Erg slijtvast; na en jaar gebruik weinig tot een gebruikssporen.

Pluspunten

  • Wind en Waterdicht
  • Warm en toch ademend
  • Slijtvast
  • Comfortabel
  • Bewegelijk

Minpunten

  • Verticale plaatsing borst zakken
  • Te warm bij zware inspanning

Adviesprijs (online): € 199,-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.