Testcondities

Tijdens wielren- en inline-skatetochten van 1 tot 3 uur.

Review

gearlimits-Review-test-Odlo-Mud-regenjack-IMG_2063-3
Ver doorlopend rugpand en reflecterende heupboord

Het Odlo MUD jack is zoals we van Odlo gewend zijn een kwaliteitsproduct. De materialen zijn van goede kwaliteit en het is heel netjes afgewerkt. De kraag bijvoorbeeld is gevoerd met fijne mesh waardoor het comfortabel draagt en de buitenste laag van het jack niet aan je huid plakt als je een jersey met lagere kraag eronder draagt.

Omdat je veel met een gebogen rug op een racefiets of mountainbike zit, loopt het rugpand van fietskleding vaak ver door. De Odlo MUD is nog een stukje langer op de rug dan de gemiddelde wielerjersey waardoor je hem probleemloos over je billen heen kunt dragen. Omdat je vooral last hebt van opspattend water en modder van je achterwiel is dit zeer prettig.

Het materiaal is doorzichtig. Dit geeft een leuk effect; je sponsornaam en -logo’s op de kleding die je eronder draagt blijven redelijk goed zichtbaar. De grijs-doorzichtige kleur zorgt er echter wel voor dat bijvoorbeeld een felrode jersey niet zo heel erg fel doorschijnt. Afhankelijk van waar en in welke weersomstandigheden je fietst kan dit vanuit veiligheidsoogpunt nadelig zijn. Ter compensatie is de heupboord wel rondom zilverwit reflecterend.

gearlimits-Review-test-Odlo-Mud-regenjack-IMG_2068-2
Met fijne mesh gevoerde kraag

Het jack heeft geen zakken en geen capuchon. Voor mij een bevestiging dat het jack bedoeld is voor de actieve sporter die niet zozeer tegen de nattigheid maar meer tegen de kou beschermd moet worden. Bij intensief sporten ontkom je er niet aan dat je transpireert, dus nat word je toch wel een beetje. Overigens ventileert het jack prima, op de flanken en aan de binnenkant van de armen zit een flinke strook mini-mesh.

Omdat ik meer skate dan fiets heb ik dit jack ook tijdens skaten getest. De houding van de rug is vrijwel identiek bij beide sporten. Het jack heeft voor een normaal postuur een zeer goed pasvorm. Er zit heel weinig rek in het materiaal, maar de pasvorm, waaronder de raglan mouwinzet zorgt toch voor ruim voldoende bewegingsvrijheid, ook bij het skaten waarbij je meer met je armen beweegt dan bij fietsen.

De MUD past uiteraard in een van de vakjes op de rug van je wielerjersey. Ook na gebruik, als je hem minder netjes opvouwt, frummel je hem daar zo weer in, en je voelt hem dan niet zitten. De rits werkt prima, zonder haperen en is met winterhandschoenen te bedienen. De MUD is tijdens het fietsen met losse handen snel aan- en uit te trekken.

Ondanks dat het een typisch wielerjack is nodigt het lage gewicht en kleine pakvolume uit om de MUD mee te nemen bij ander sporten of voor noodgevallen. Als je niet heel erg veel waarde hecht aan hoe je er uit ziet zou je dit fietsjack ook bij ander sporten kunnen dragen. Als je gaat bergwandelen of klimmen zul je wel een capuchon missen. Bij hardlopen of trailrunning zou dit ook wel eens een heel fijn jack kunnen zijn. Voor crossfit en adventurerunning is de pasvorm minder geschikt. Voor een fietsvakantie kun je hem ook gebruiken al mis je dan misschien een capuchon.

Pluspunten

  • Pasvorm
  • Details zoals voering van de kraag en de reflecterende boord
  • Materiaalkwaliteit en -afwerking
  • Laag gewicht en klein pakvolume
  • Water- en winddichtheid en ventilatie
  • Makkelijk schoon te maken

Minpunten

  • Specialistisch daardoor beperkt inzetbaar
  • Onopvallende kleur i.v.m. veiligheid/zichtbaarheid

Adviesprijs: € 89,95

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.