Testcondities

De Klättermusen sweater is getest als outer layer tijdens wandelingen in de Franse Alpen bij 5 graden en een zonnetje en in de sneeuw bij Ischl als midlayer bij weersomstandigheden van -5 tot -15, veel wind en sneeuw.

Review

Klattermusen Ylir FrontDe mooie Klättermusen Ylir sweater heeft mij zowel als outer layer als als mid layer warm gehouden tijdens sportieve activiteiten bij koude weersomstandigheden. De sweater kan deze omstandigheden aan omdat het van merino wol is gemaakt, gecombineerd en versterkt met wat Klättermusen WindStretch® materiaal (70% Polyamide en 20% Polyester en 10% Elastaan) noemt. Van Merino wol is het bekend dat het de beste isolatiemateriaal is dat de natuur ons te schenken heeft. Het is vocht en warmte regulerend: het is koel bij warmte/hitte en warm bij kou. De WindStretch materiaal zorgt ervoor dat de sweater nog beter tegen met name sterke wind kan. Onder een technische jas is het de ultieme midlayer.

 

Klattermusen Ylir BackAls midlayer zorgde het tijdens het skiën ervoor dat ik het geen moment te warm heb gehad. Daar waar ik eerder bij het gebruik van donsen mid layer volledig overhit kon zijn na een afdaling door de poedersneeuw of over buckels, leek deze sweater die wartme weg te reguleren. Ik heb niet het gevoel gehad te hebben gezweet en heb dus ook geen last gehad van de kou die eerder op het eind van een lange skidag wel eens in mijn lijf kon treden. De zware sneeuwval in de periode dat ik aan het skiën was zorgde alleen in de lift vol in de wind voor wat kou, maar dat was dan ook gevoelstemperatuur van minimaal -20. Eigenlijk gaf de sweater me precies wat ik aan warmte nodig had, zodat ik me vol kon storten op het genieten van geweldige afdalingen.

Klattermusen Ylir Thumb loopsAls outer layer was duidelijk te merken dat de voorkant gevuld is met winddicht materiaal. Met een base layer en dunne fleece was het warm genoeg om bij 5 graden, een zonnetje en een behoorlijke wind door de bergen te wandelen. Daarnaast maken de verstevigde schouders het mogelijk om veelvuldig een rugzak te dragen. De lange mouwen met duimbanden boden warmte voor mijn handen die ook nog eens goed weggestopt konden worden in de lage zakken met storm flaps.

Post Foto's Square.004

Deze storm flappen bij de zakken camoufleren de licht getailleerde vorm die in de sweater zit, wat het iets minder vrouwelijk maakt. Voor degenen die hun taille willen verbloemen, is het de perfecte pasvorm, bij een smalle taille lijkt er wat veel ruimte te zijn. De wat gedraaide rits zorgt verder voor een speelse look.

Klattermusen Ylir TailleEn doordat de rits zowel van onder als boven geopend kan worden past hij over elke (ski)broek en shirt of trui. Zelf heb ik altijd een sjaal of buf onder de sweater gedragen, waardoor ook mijn nek beschermd was tegen de kou. De bescherming voor de rits om te zorgen dat die niet tegen de kin aanzit is wat stijf. Daardoor drukt hij juist wat op de kin. Een beetje open is dit geen enkel probleem.

Daarnaast heb ik geen gebruik gemaakt van het hoge zakje op de rechterschouder. Ik vind het wel erg dicht op de keel zitten en als je er bijvoorbeeld een telefoon in stopt steekt deze bij mij onnatuurlijk richting mijn schouder. Het nut van dit zakje ontgaat me dus. Gelukkig paste er genoeg in de twee lage zakken toen ik hem als outer layer droeg, maar een binnenzakje zou dan eventueel een toevoeging kunnen zijn.

Pluspunten

  • Warmte- en zweetregulering!!
  • Winddichtheid
  • Gewicht
  • Mooie speelse look

Minpunten

  • De plaatsing van het bovenste zakje is niet erg handig en de afwerking van de lage zakken met storm flappen maakt de sweater minder vrouwelijk
  • Ritssluiting is wat stijf door de beschermingslaag

De Klättermusen Ylir is met een advies prijs van € 350,- geen goedkope midlayer. Wil je de meer informatie over deze sweater of de online aanschaffen ga dan naar de site van Klättermusen.

REVIEW OVERVIEW
Pasvorm
Comfort
Veelzijdigheid
Ademend vermogen
Design
Prijs/kwaliteit
SOURCEKlättermusen
Previous articleBergans of Norway Inside Out
Next articleReview: Dupraz 5,5″ D1 All-Mountain snowboard (ENG)
Rinske de Jong
Al vanaf dat ik kan staan, doe ik aan sport en hebben mijn ouders me de liefde voor bergen en natuur bijgebracht. Ik hou ervan buiten te zijn, met wandelschoenen aan, (tour)ski's onder, trainrunschoenen aan, een mountainbike, een beachvolleybal, of op een rots met een weids uitzicht voor me. Vanaf 2016 ga ik de wereld rondreizen om zoveel mogelijk buiten te genieten!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.