Informatie testcondities

De broek is getest tijdens een 5-daagse poolexpeditie in de winter, waarbij 4 nachten zowel in tent als bivakzak werden doorgebracht onder zeer koude omstandigheden. Temperaturen tijdens deze expeditie varieerden van -12C tot -34C gedurende de nacht. Broek is getest in combinatie met de bijbehorende donzen parka, met vergelijkbare specificaties als de broek.

review-Bergans-Expedition-Down-Pants-productReview expedition down pant

Deze expeditie broek is duidelijk gemaakt voor de zwaarste en koudste expeditie omstandigheden. Duidelijk gebaseerd ook op ruime ervaring met zaken die tijdens dergelijke expedities voorkomen. Het materiaal is dun en licht waar mogelijk en dik en slijtvast waar nodig. De pasvorm is uitstekend en goed instelbaar, waardoor de broek veel minder volumineus en ‘zwaar’ aanvoelt dan het uiterlijk misschien zou doen vermoeden. De bewegingsvrijheid is uitstekend te noemen, ook bij activiteiten als skiën en het opbouwen van een winterkamp. Aan de onderzijde sluit de broek goed en strak om de wandel- of skischoenen.

De belangrijkste reden om dergelijke kleding te dragen is isolatie. Na een extreme test blijkt dat de broek goed is opgewassen tegen de allerkoudste omstandigheden. Ook bij een temperatuur van -32C en een wind van 50 km/h blijft de broek voldoende warm. Zeer geschikt voor echte poolexpedities dus. Dit grote voordeel is tevens het grootste nadeel. De broek is al snel te warm bij iets minder koude omstandigheden. De temperatuur-range voor comfortabel gebruik ligt volledig onder het vriespunt. Ik schat in dat de broek bij temperaturen boven de 0C te warm wordt en een combinatie thermisch ondergoed met een hardshell dan te prefereren is.

Omdat de broek gevuld is met dons is deze zeer compact op te vouwen in de rugzak op momenten dat het niet koud genoeg is. Het pakvolume is klein, waarbij de meegeleverde stuffsack zelfs nog een tikkeltje ruim uitvalt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.