Bergans of Norway heeft haar multi-functionele outdoor jas – de Eidfjord – geheel herzien. De Eidfjord is een drie-laags hardshell waarbij de bovenstof voor 30% uit plantaardig polyester bestaat.

De jas is vernoemd naar de Noorse plaats ‘Eidfjord’ dat ligt aan het gelijknamige fjord aan de westzijde van de Hardangervidda en herbergt het nationale park met de grootste hoogvlakte van Europa.

Omstandigheden

De Eidfjord heb ik de afgelopen maanden intensief gedragen. Zowel tijdens onze tweedaagse tocht in de Ardennen als tijdens wandelingen langs de kust, snowboarden/skiën in Snowplanet en dagelijks gebruik op de fiets in Amsterdam. Temperaturen variërend van -2 tot 15 graden Celsius.

De belofte

Met het herziene Eidfjord Jacket heeft Bergans nieuwe stappen genomen bij het duurzaam ontwikkelen van high-end materialen. De Eidfjord is een multifunctionele jas die valt in de categorie hardshells. Het is een veelzijdige en lichtgewicht jas die uitstekende bescherming moet bieden tegen weersinvloeden.

Het materiaal

Het materiaal is zeker revolutionair te noemen. De bovenstof van het drie-laags Eidfjord Jacket bestaat voor 30% uit plantaardig polyester. Het komt van de Japanse textielfabrikant TORAY – die ook het door Bergans gebruikte membraan Dermizax produceert – en draagt de naam ecodear.

Het belangrijkste bestanddeel van het plantaardige polyester – ecodear – is melasse. Melasse is een bijproduct dat vrijkomt bij de verwerking van suikerbieten. Het polyester dat daaruit kan worden geproduceerd heeft dezelfde eigenschappen van polyester dat wordt geproduceerd op basis van aardolie, alleen aanzienlijk milieuvriendelijker.

Het is daarmee een mijlpaal in de ontwikkeling van grondstof besparende kunststoffen en het gebruik van duurzame hulpbronnen in plaats van fossiele olie. In deze algemene trend zet het Eidfjord Jacket de eerste stap naar volledig plantaardig polyester, dat TORAY binnen enkele jaren beschikbaar wil maken voor de productie op grote schaal.

De Fit

De pasvorm is getailleerd maar goed gebalanceerd zonder op bewegingsvrijheid in te boeten. Daarbij speelt in positieve zin mee dat Dermizax enige elasticiteit heeft, wat ook de bewegingsvrijheid ten goede komt. De Eidfjord is voorzien van een vaste verstelbare capuchon die in combinatie met een helm goed te dragen is. Zonder helm is de capuchon misschien een beetje te vrijgevig, met een beetje afstellen kon ik een redelijke pasvorm krijgen, maar dat kon niet voorkomen dat deze mij van tijd tot tijd voor de ogen zakte.

Verder is de Eidfjord voorzien van ritsen onder de oksels voor extra ventilatie. De ritsen zijn goed toegankelijk; ook als je een dagrugzak draagt. De manchetten en zoom zijn eenvoudig te af te stellen voor een goede pasvorm. De zakken zijn goed toegankelijk en blijven dat ook als een klimgordel draagt of bij de heupgordel van een rugzak. De voorgevormde ellebogen zorgen voor een ultieme bewegingsvrijheid en het langere rugpand biedt een goede bescherming voor je onderrug.

Ademend vermogen

De ventilatie in de jas is meer dan voldoende, mede dankzij de grote ventilatie ritsen onder de oksels. Het materiaal lijkt ook de ademende werking van de stof – zoals geclaimd door de fabrikant – overeind te houden. Ik heb een flink stuk gefietst met de jas, waarbij ik aanzienlijk zweette, maar de binnenzijde niet zeiknat is geworden.

De binnen voering (mesh) zorgt voor een comfortabele barrière tussen je lichaam, de kou en vochtige waterdichte buitenkant. Met zijn 607 gram (maat L) is de Eidjford zeker geen ultralichte hardshell, maar voor de activiteiten waar ik de jas voor gebruik is dat totaal geen probleem.

Water- & winddichtheid

De jas is uitstekend in staat om wind en water buiten te houden. Tijdens een wolkbreuk in Amsterdam op de fiets bleek alles doorweekt, behalve dat wat onder de jas zat. Ook op de boot van IJmuiden naar Newcastle heb ik er wat wind betreft flink van langs gehad. Een kanttekening hierbij is dat het geen koude wind betrof.

Het materiaal kan wel verzadigd raken na een lange tijd in de regen, maar het komt er niet doorheen. Raoul Ferenschild van Bergans of Norway legt in de video – onderaan deze pagina – uit waarom dat zo is.

Stretch

Bergans gebruikt voor de Eidfjord het waterdichte, winddichte ademende Dermizax membraan. Producten die zijn voorzien van het Dermizax membraam voelen over het algemeen wat soepeler aan. Een ander groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Gore-Tex, is dat is Dermizax geen microporiën heeft. Daarbij is Dermizax extreem elastisch. Om een optimale bewegingsvrijheid te verkrijgen zijn Dermizax membranen vervaardigd uit elastisch materiaal. Zo is het Dermizax membraan zelf 200% elastisch.

Uitgebreide informatie over Dermizax vind je hier.

Conclusie

De Bergans Eidfjord is een goed gemaakte, duurzame, goed zittende outdoor jas die geschikt is voor meerdere activiteiten. De jas houd je droog en warm. Daarbij is de Eifjord voorzien van alles waar een goed uitgeruste outdoor jas mee voorzien moet zijn! Ik heb ze al eerder genoemd; twee steekzakken, twee borstzakken, capuchon waaronder ook een helm is te dragen. Verstelbare manchetten en zoom. Ventilatieritsen onder de oksels.

Zeker de moeite te waard te overwegen als je op zoek bent naar een goede betrouwbare hardshell.

De Bergans Eidfjord jas is verkrijgbaar in zowel heren als dames uitvoering en zijn o.a. verkrijgbaar bij Bever:

Dermizax, DWR & Stretch

In de onderstaande video verteld Raoul Ferenschild van Bergans of Norway alles over het hoe en waarom van Dermizax.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.