Click here for the english version of this post.

Ondanks alle vorderingen in technische materialen blijft “good ole” dons een onontkoombare en onmisbaar deel van de uitrusting van wintersporters en bergsporters. Dons is de beste natuurlijke isolatie die er is, nature’s midlayer. Het houdt warme lucht extreem goed vast en ademt ook nog eens zeer goed. Vocht wordt heel goed getransporteerd van je lichaam naar de buitenlucht. Bovendien is dons ook nog eens extreem licht, en de warmte vs gewicht ratio is onverslaanbaar.

The Down Specialist

Post Foto's landscape.006
Jesper Valbak, SalesManager for Nordisk/Yeti

Yeti, het merk dat we nog beter leerden kennen tijdens de Yeti Adventure Challenge in Silkeborg, noemt zich “The Down Specialist”. Met een extreme focus op dons, en de belangrijkste toepassingen voor vooral alpine expeditie’s. Waar gewicht een extreem belangrijke factor is. Met de lichtste slaapzakken ter wereld en in de nieuwste Yeti Companyon collectie met de “Strato” (heren) en “Cirrus” (dames) ook de lichtste volledig functionele donsjas ter wereld. Slechts 165 gram weegt deze jas. We mochten de jas even aan proberen in Denemarken en samen met het ultralichte gewicht zorgde de strak gesneden fit voor een super passende en comfortabel gevoel. Beide jassen zijn weg te pakken in hun eigen linker zak, en de bodywarmer versies van de jassen zijn 115gr (Cavoc voor heren) en 99gr (Argon voor dames) zijn zo strak te pakken dat je in je broekzak passen.

Inpakken van de Yeti Strato

Inpakken Yeti Cavoc bodywarmer

Crystal Down

De dons die Yeti gebruikt verdient ook bijzondere aandacht. Ze noemen het Crystal Down, en is afkomstig van een specieke ganzensoort (Witte Koluda Gans) met groten donzen “kristallen” een diameter van maximaal 4 cm. De dons wordt ook zo diervriendelijke als kan geproduceerd, waarbij alleen ganzen worden gebruikt die ook voor vleesproductie worden gebruikt waardoor de dons eigenlijk een bijproduct is van vleesproductie. Yeti benadrukt dat er niet levend wordt geplukt en dat vogels vrijlopen en goede levensomstandigheden kennen.

Next to Nothing

De Crystal Down in de Strato en Cirrus jassen worden omgeven door de stof van de jassen die Yeti de “Next to Nothing” stof noemt. Wederom extreem lichtgewicht, nylon/polyamide met vezels zo dun als een twintigste van een mensenhaar. De stof voelt extreem zacht aan, moet waterafstotend zijn en scheurvast. We hopen deze claims van Yeti op later moment nog goed te kunnen testen.

De jassen kan je onder veel omstandigheden als outer layer dragen, en als midlayer onder een goed isolerende technische jas ga je ontzettend veel omstandigheden aankunnen. Ga je nog heftiger, nog kouder en extremer dan biedt Yeti met de North (dames 390gr) en Mode (heren 440gr) jassen. Uiteindelijk kom je dan uit bij de Oak heren jas van 632 gram. Echt een expeditiejas voor extreme omstandigheden. De North en Mode kennen dezelfde dons vulling en Next to Nothing stof. De Oak kent versterking met zeer slijtvaste Corduba Nylon op schouders. Om ook het grovere expeditie werk aan te kunnen.

Al met al en schitterende lijn jassen die Yeti heeft gepresenteerd. We kijken uit naar de mogelijkheid de jassen te testen, en ook naar de nieuwe hybride vorm waarin Yeti voor het eerste dons gaat combineren met wol en stretch stoffen op basis van gerecyclede koffiedeeltjes. Wat dat betekend vertellen we later. We hebben wel een dergelijke jas een paar uur kunnen dragen, en de eerste kennismaking smaakte naar meer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.