“The Best Distance Shoe in History” Dat is de ambitie die wetenschappers van het Asics Institute of Sport Science in Japan in 2013 uitspraken. Het MetaRun project werd geboren. Er was geen beperking in tijd of in geld, alleen de uitkomst was belangrijk. In 2015 presenteert Asics dan die uitkomst, de Asics MetaRun Running schoen.

De komende weken gaan we de weg op met de schoen om de innovaties die Asics in de schoen heeft gestopt, te gaan ervaren. De marketing van de schoen richt zich heel erg op de technische innovaties van de schoen. Waar in andere modellen op bepaalde vlakken compromissen moesten worden gesloten om kosten laag te houden, is deze schoen compromisloos. En daarom dus best beetje duur, namelijk € 250,-.

Asics heeft op vier vlakken het maximale proberen te bereiken:

  • Asics MetaRun InnovationsGewicht
  • Stabiliteit
  • Fit
  • Demping

Aangezien wij bij GearLimits best gek zijn om mooie technische verhalen over gebruikte materialen en gear constructie gaan we even lekker stilstaan

Gewicht: FlyteFoam

Het gewicht van een schoen is van buitengewoon belang. Zwaardere schoenen kosten simpelweg meer energie. Op lange afstanden gaat dat ten koste van je pace en je tijd. Asics ontwikkelde de midsole FlyteFoam waarvan ze claimen dat het 55% lichter is dan “industry standard”. De schoen maat 44 die wij testten weegt 330 gram.

Stabiliteit: Adapt Truss, DuoMax

Asics MetaRun Sole Adapt TrussDe focus van stabiliteit it dat bij lange afstanden de schoen de voet goed blijft ondersteunen en stabiliteit bij elke stap biedt, zonder dat de vermoeide voet dit als druk of klem gaat voelen. Het antwoord van Asics hierop is Adapt Truss, een versterking van carbon fibre die over de breedte van de zool loopt. De flexibiliteit van de zool die nodig is om de stap goed af te wikkelen blijft gewarborgd, terwijl de torsie in de lengterichting van de schoen heel beperkt blijft.

Het DuoMax, een dual density midsole werkt samen met de AdaptTruss om de schoen goed te laten reageren op bewegingsdynamiek tijdens je run.

Fit: Jacquard Mesh, Metaclutch

Een lekker zittende schoen die gewoon goed zit en goed blijft zitten zonder dat het strak zit; tamelijk belangrijk streven. De Jacquard Mesh is uit een enkele laag geweven, licht elastisch en kent open en gesloten weef patronen. Het zorgt ervoor dat de fit op je voet echt voelt als een sok bijna. Het sluit uitstekend aan op je voet, voelt erg comfortabel en de ventilatie is echt optimaal. Betekend overigens ook dat het geen schoen is om bij echt nat weer te dragen als je geen kletsnatte voeten wilt. De Asics MetaRun MetaClutchgeweldige fit, ademdendheid en kwetsbaarheid bij lopen in natte omstandigheden hebben we al kunnen ervaren. De mesh is ook erg licht en draagt bij aan het lage gewicht van de schoen.

Op de hiel valt ook het “exoskelet” van de MetaClutch die, tezamen met een memory foam ervoor zorgt dat het hiel gedeelte strak om de enkel bot vormt.

Demping: X-Gel

Ik ben zelf ruim 90 Kilo, en heb echt goede demping nodig in een schoen. Van Asics schoenen was ik altijd een wat stijve zool gewend. De MetaRun voelde wat dat betreft echt heel anders aan. De zool is heel erg zacht, de demping heel erg goed, zo op het eerste gevoel. We moeten nog ondervinden hoe dat voelt na meerdere kilometers.

De X-Gel in de zool zorgt voor deze demping, een combinatie tussen twee gel types die apart en strategisch gepositioneerd in de zool.

Naast de X-gel helpt het eerder genoemde FlyteFoam ook bij de demping. De foam absorbeert impact maar herstelt ook bliksemsnel, in de tijd van een stap, zodat bij elke stap de absorptie vermogen maximaal is.

Dit voor zover onze gear-tech-nerd duik in de technologie achter deze schoen. De eerste ervaring is positief, idd erg lucht, zit heel comfortabel aan je voet, dempt heel actief. We moeten echter meer kilometers gaan maken om echt een goed beeld te kunnen vormen.

Overigens voor een zwarte schoen (meestal redelijk saai) vind ik de MetaRun wel erg mooi en zeker niet saai. De gouden accenten geeft het bijna een soort kerst feel mee en past dus ook wel prima onder de boom dit seizoen ;-).

The Journey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.