NK Lead 2017: fraaie ambiance voor klimmen op topniveau

Zaterdag 18 November was het centrum van (sport)klimmend Nederland heel even de recent geopend klimhal Neoliet in Utrecht. Normaliter is GearLimits vooral gericht op producten, maar als dit soort evenementen langs komen is het toch ook erg leuk om gewoon te genieten van de sport zelf.

Daarom ging ik met veel plezier richting Utrecht; daar kwam nog bij dat mijn klimmende zoon van 13 ook nog eens heel dicht op de beste klimmers van Nederland kon komen. En dichtbij was het; op de eerste rij gezeten in een schitterend uitgelichtte hal met 600 andere enthousiaste liefhebbers, waren de klimmers onder handbereik. Met grote ogen keek zoonlief met andere klimmende kids naar 25 klimmers die hun tanden stuk beten op twee uiterst moeilijke routes. Noch bij de dames noch bij de heren werd de route getopt, alhoewel de winnaar bij de heren, meervoudig Nederlands Kampioen Tim Reuser heel dichtbij was.

Olympisch Spelen

Tim Reuser

Tussen het indrukwekkende klimgeweld sprak ik nog kort met Joachim Driessen, voorzitter van de NKBV (en ook nog eens vader van een van de deelnemers) over de nieuwe Olympische status van het klimmen en of het effect hiervan al merkbaar was. Driessen gaf aan dat je vooral merkte dat er door heel Nederland steeds meer locaties om te klimmen ontstaan; en vooral voor jonge, nieuwe klimmers lijkt die Olympisch stip aan de horizon toch wat extra elan mee te brengen. Maar voor de mannen en vrouwen die vandaag aan de wand hingen maakt het niet zoveel uit, beamde ook Rachel Nilwik, de nummer 2 bij de dames. Voor hen gaat het vooral om lekker klimmen.

All-round klimmen

Ook niet met het vooruitzicht om misschien mee te doen aan de Olympische Spelen? Misschien wel, maar wat wel typisch was, is dat het IOC het klimmen slechts twee “medal events” heeft toegestaan. Dat betekent dat de drie klimdisciplines, Lead, Bouldering en Speed, in één event voor de dames en één event voor de heren worden samengebracht. Je krijgt dan eigenlijk een soort all-round-combi-klimevent. In een wereld waarin klimmers zich vooral specialiseren in een van die drie disciplines, toch een vreemde keuze van het IOC. Op mijn vraag welke categorie specialisten dan de hoogste ogen kunnen gooien in dit combi-event dacht Driessen wel dat Lead klimmers de meeste kans om de echte goede all-rounders te zijn.

In Tokyo is er ruimte voor slechts 20 klimmers bij de dames en 20 bij de heren. Of we deelnemers van vandaag daar zullen zien verschijnen, dat moeten we nog gaan zien. Met best een groot aantal jonge klimmers in de gelederen, waaronder de 18 jarige Lynn van der Meer die kampioen werd bij de de dames is er in ieder geval genoeg potentie voor dat grote evenement in 2020. Maar of dat eigenlijk nog te dichtbij is gaan we nog zien. Wat wel duidelijk was deze avond, is dat alle klimmers vooral vanuit plezier en fun klimmen.

Een gave avond, enorm uitdagende routes, fraaie verlichting, lekkere muziek en een enthousiast publiek was al een hoogtepunt op zich. Kijken naar zijn nieuwe helden zag mijn zoon het al zitten. Nog even doortrainen! Alleen al daarom, dit extra inspiratie en motivatie voor jonge klimmers, zijn dit soort evenementen zo de moeite waard.

[vc_text_separator title=”Voor wie het gemist heeft: de livestream van het NK Lead 2017 op herhaling.”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.