De Cube Bike Experience XL – review zelf!

Het was ons al eerder opgevallen dat Cube een merk is dat heel bewust en actief naar de fietser toe probeert te komen, en mensen de gelegenheid wil geven op hun fietsen te rijden. We hoeven alleen maar terug te denken aan de afgelopen Bike Motion die in de Jaarbeurs plaatsvond waar Cube een enorme track had gebouwd en een complete lijn test fietsen had die bezoekers konden uitproberen. Geen enkel ander merk had op de beurs zo’n moeite gedaan om mensen echt hun fietsen te laten voelen.

En dat is toch best een belangrijk dingetje. Hoe een fiets voelt. Alle specificaties, wielmaten, framematen, travel, materiaal, weet ik veel wat is tot daar aan toe, zeker als ze op papier staan van een mooie brochure; totdat je op zo’n fiets zit, weet je niet hoe die echt is. De geometrie van een frame kan al zo verschillend zijn en hoe die beweegt onder je, hoe stijf het frame is, hoe de balans is; alles moet je voelen. En het liefst uitgebreid en in “echt” omstandigheden.
Cube Bike Experience GearLimits BoysEn daarom waren wij erg enthousiast om naar de Bike Experience te gaan. Op zaterdag 7 mei vond deze Kwintelooijen de Cube Bike Experience XL plaats. Kwintelooijen is een oude zandafgraving waar sinds sinds jaar en dag een motorcross parcour ligt, maar ook sinds een paar jaar een korte maar heel uitdagen mtb route. De lus wikkelt zich door de bossen en over de steile helling op en neer. On-Nederlands steil klimmetjes en erg vlotte bochtige afdalingen. Technisch en vermoeiend. Een uitdagend route waar je fietsen dus echt goed kunt gaan voelen. (De route maakt deel uit van een groeiende reeks uitstekend aangelegd MTB’s routes op de Utrechts Heuvelrug, waarover op een ander moment meer.)

Cube Bike Experience FritzzCube had een mooi plekje uitgezocht in dit recreatie gebied, een mooie hoekje van de ruime grasvelden was helemaal ingeruimd voor de tenten waar zich de gehele lijn van CUBE MTB’s bevond. Je kon daar elke fiets uitproberen die je wilde, en het is echt leuk om achter elkaar een aantal fietsen onder je te voelen, de heuvels op te rijden en te merken hoe ze van elkaar verschillen. We kregen ook de gelegenheid om bijvoorbeeld een tweetal Hybride MTB’s te rijden, maar ook de Fritzz 180 en de Cube Stereo 140 C:62.

Cube Bike Experience FatHet was niet erg druk, wellicht ondervond cube wat concurrentie van de Giro die in het nabijgelegen Rhenen voorbij kwam, en de BMX World Cup in Papendal, ook best in de buurt. Het had enerzijds het voordeel dat je veel en makkelijk kon kiezen; maar eigenlijk verdient dit evenement meer bezoekers. Maar we konden dus veel tijd met de fietsen doorbrengen.

Een deel van de tijd werd ook in beslag genomen door een mountainbike clinic waaraan we besloten mee te doen om ook hiervan een indruk te krijgen. Wel echt een beginners clinic, maar ook daarmee super nuttig als je toch wat meer ervaring hebt.
Cube Bike Experience CorneringEr werd uitgebreid stil gestaan bij het checken van de staat van je fiets, waar moet je op letten voordat je de trail op gaat, en basis technieken als remmen/noodstop, goed bochten rijden en klimtechniek. Altijd pik je wel weer wat op. In de middag werd de clinic voortgezet met meer gevorderde fiets techniek; helaas moesten wij toen net weer weg. Dus die houden we nog tegoed.

De sfeer op het evenement vonden we erg plezierig, heel relaxed, (lycra en baggy door elkaar heen 😉 ) lekker informeel. Heerlijk over fietsen lullen, doorlopend tappen van zalig verkoelend sportdrank of ander drinken en goede broodjes (alles bij de prijs, slechts € 14,95 inbegrepen). We hadden natuurlijk ook geluk met het weer, warm, zonnig en droog.

Cube Bike Experience BikesAl met al vonden we het jammer weer te moeten gaan, je kunt makkelijk een dag lang doorbrengen en nog meer fietsen uitproberen. Ik realiseer me dat ik geen hardtail heb gereden (ik neig van nature naar fully’s) en ook geen 29-er (love 27,5”) Dus volgend keer ga ik daarop inzetten, zoveel mogelijk buiten de comfortzone, en kijken wat ik tegenkom. Hopelijk is er snel een volgende keer, en het zou mooi zijn als meer MTB merken de consument net zoveel gelegenheid biedt om hun fietsen te leren kennen. Want niks helpt meer bij een goede beslissing dan echt ervaring te hebben opgedaan met de verschillende fietsen. Je maakt zo je eigen review! Van de fietsen die we hebben bereden zullen we ook korte impressies gaan plaatsen. Hou dus de site goed in de gaten of ga naar onze facebook, instagram of twitter accounts en volg ons.

We willen ook Cube bedanken voor de gastvrijheid bij het evenement en de foto’s die ze ter beschikking hebben gesteld voor gebruik bij dit stuk.

De volgende Cube evenementen staan alweer gepland: op 3 en 4 september en op 23 oktober. Je kunt hier meer informatie vinden!

Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De nieuwe ruige Odin jassen van Helly Hansen | GearBite

Helly Hansen ontwikkelde de eerste soepele waterdichte stoffen 140 jaar geleden. En gedurende zijn bestaan heeft Helly Hansen outdoorkleding ontwikkeld voor ‘s werelds meest...

Voor de buitensporter is de Suzuki Across plug-in hybrid ‘buitengewoon’ geschikt | autotest

Gearlimits contributor Albin Bronkhorst besloot dat hij medio april van Land’s end in Engeland naar John’ O’Groats in Schotland wilde gravelrijden. Als enerzijds een...

Zomer in de Franse Alpen; actief in La Plagne | Reisverslag

Maandagochtend 4.30 uur. Ik schrik wakker van de wekker na een korte en onrustige nacht. Half wakker loop ik naar de douche in mijn...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief