Aftrap Dutch Mountain Film Festival – DMFF – 2014 in Amsterdam

Filmavond op 7 januari in Eye in aanloop naar bergfilmfestival op 7-9 februari in Heerlen

In aanloop naar het Dutch Mountain Film Festival, van 7 tot en met 9 februari in Heerlen, zijn er drie previews: op dinsdag 7 januari in Amsterdam, op vrijdag 24 januari in Gulpen en op vrijdag 31 januari in Aken (Duitsland). Op 7 januari gaan in Eye in Amsterdam filmmakers, expeditieleiders en film- en bergliefhebbers aan de hand van de bloedstollende documentaire ‘Eye to Eye with Everest’ van Milan Collin in discussie over de omstandigheden waarin bergfilms worden gemaakt.

Eye to Eye in Eye

De documentaire ‘Eye to Eye with Everest’ over een dramatisch verlopen Everest-expeditie is een boeiend startpunt voor een discussie over ethische, persoonlijke en technische omstandigheden waaronder expeditieverslagen, bergfilms en -documentaires worden gemaakt. De situering in de bergen doet een groot beroep op de creativiteit en conditie van de filmers en de robuustheid van de apparatuur. Het genre leent zich bij uitstek voor gebruik van nieuwe technieken en materialen, met consequenties voor de wijze van visualisatie. Maar ook beïnvloedt de aanwezigheid van een filmploeg de voortgang van een expeditie. Hoe gaat dat? Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van de filmmakers, en die van de expeditiegangers? Zijn er (morele) grenzen bij het verslaan van deze topsport?

Deskundigheidsbevordering

De DMFF-filmavond op 7 januari, om 21.00 uur in Cinema 4 van Eye in Amsterdam wordt gepresenteerd door Matthijs de Winter (34), hoofdredacteur van Op Pad. Met het samenbrengen van professionals, die zich bezighouden met het maken van films en documentaires onder extreme omstandigheden, biedt het DMFF een platform voor deskundigheidsbevordering. Daarnaast is de DMFF-filmavond in Amsterdam een warming-up voor de vierde editie van het Dutch Mountain Film Festival, van 7 tot en met 9 februari in Heerlen.

Filmprogramma, bergen en cultuur

Het DMFF is het enige internationale bergfilmfestival in Noordwest-Europa. Het wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival biedt daarom een uitgelezen programma van bergfilms en expeditieverslagen, plus een selectie van de inzendingen voor de DMFF Filmcompetitie. De uitreiking van de internationale bergfilmprijzen vindt ook plaats tijdens het DMFF. Daarnaast zijn er een fototentoonstelling, lezingen, workshops, mountain food en actieve en culturele randactiviteiten voor oud en jong: trailrunning, nordic walking, skiën, wandelen, klimmen, mountainbiken en een uitvoering van Sibelius’ ‘Finlandia’ door het Helsinki Philharmonic Orchestra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.