Onlangs lanceerde Specialized Nederland twee gloednieuwe fietsen, waarbij de Chisel echt een nieuwe naam aan het firmament is, en de EPIC welbekend in de oren zal klinken van MTB-ers die Specialized volgen of rijden. Maar van deze EPIC zijn een hele serie full suspension XC fietsen uitgebracht, in een prijs range tussen de € 2999 voor de Men’s EPIC Comp en de Women’s Epic Comp Alloy, en de Men’s S-Works Epic XTR D12 voor een straffe €9999,-.

De nieuwe EPIC

Zoals gezegd hebben al redelijk wat modellen van Specialized de naam Epic gedragen. Al in 1989 werd het eerste model uitgebracht. De recent uitgebrachte Epic is wederom een vol op XC (cross country) gericht fiets, met 100 mm veerweg voor en de RockShox/Specialized Micro Brain Shock achter. De nieuw ontworpen Brain is een systeem dat “regressive damping” mogelijk maakt. Naarmate je snelheid omhoog gaat, zal de demper niet meer gaan dempen, (waardoor je ook teveel demping gaat krijgen) maar zich aanpassen aan wat het terrein vraagt.

De positie van die systeem is ook naar achteren gebracht, en zit nu op de achteras. Volgens Specialized moet die de reactie snelheid van de demper ook weer verbeteren. Dus een snellere, slimmere demper waardoor je ook op hogere snelheden steeds goed de klappen opvangt, contact houdt met de trail, dus tractie en controle.

Alles om snelheid te kunnen houden, Specialized claimt ook dat de EPIC de snelste XC fiets is op de markt. Altijd beetje lastige claim aangezien de snelheid natuurlijk vooral van de rijder af hangt, maar wellicht dat Nino Schurter wel harder gaat met de S-Works Epic, de highest end carbon variant die volgens Specialized 1862 gram weegt, frame + hardware dan de Scott Spark waar hij nu op rijdt. Je weet het niet 😉

Al met al lijkt de EPIC weer een erg indrukwekkend fiets te zijn. We hopen er op niet al te lange termijn op te kunnen rijden en dan kunnen we er uitgebreid op ingaan.

Overigens, niet onbelangrijk, van de EPIC zijn er ook dedicated dames modellen beschikbaar.

De CHISEL

De Chisel is een nieuw model met ook een nieuw M5 Smartweld frame. Dat is een aluminium legering fiets, die door de nieuwe manier van lassen, lichter is geworden zonder aan stijfheid in te boeten. As ik de foto’s bekijk die we hebben gezien van de lassen, dan zien die er inderdaad erg clean en subtiel uit.

De geometrie lijkt op die van de Epic Hardtail, en is dus ook helemaal gericht op XC snelheid. Geen suspension achter dus. Daardoor zit de Chisel ook in een ander prijs segment dan de EPIC : de goedkoopste Chisel is de COMP met € 1499 een hele mooie instapprijs, en de duurste in deze lijn is de CHISEL expert die € 1799, euro moet gaan kosten.

Er zijn geen dedicated dames modellen, in die zin dat het frame platform gelijk is, maar dat contacten punten zoals het zadel, stuur, cranklengte op de Dames modellen, ook dames specifiek zijn gemaakt. En de kleuren natuurlijk, vergeet niet de kleuren 🙂

De Chisel is dus een recht toe rechtaan, niet te ingewikkeld, die ook niet lastig zal zijn in het onderhoud. De afmontage is grotendeels Shimano Deore, met een XT derailleur, maar ook daar gewoon degelijk goed spul.

Ook deze fiets zijn we benieuwd naar. Meer hopelijk snel weer op GearLimits.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.