Videoreview: Rock and Roll met de Cube Stereo 140 C:62 MTB

Vorig jaar deden we de eerste review van een Cube bike, toen de Fritzz 160 al een hele gave kennismaking met een voor mij tot dan toe onbekend fiets merk. Tijdens de bikemotion beurs reed ik voor het eerst op de carbon versie van de Cube Stereo 140. Er zijn verschillende meningen over de zin en onzin van carbon voor mountainbikes: maakt het mindere gewicht nu echt zoveel uit tijdens het klimmen bijvoorbeeld. Daar durf ik geen uitspraak over te doen mede omdat ik een tamelijk povere klimmer ben en mijn vorm van de dag niet doorslaggevend kan zijn in het advies hierover. Maar wat voelde ik dan wel? En hoe was de ervaring met deze fiets?

Omstandigheden

Cube Stereo SelfieDe Cube Stereo heb ik getest tijdens een week in de Belgische Ardennen. Vlakbij het dorpje Purnode heb ik een aantal trails gereden, downhill stukjes over bos en rotsige paden, en in een zandafgraving wat bescheiden jumplines gedaan. Het weer was doorlopend droog, op enkele pekken in het bos was het wat modderig.

Als je door het dorp heen rijdt zaak je af in zo’n typisch bijna vergeten Ardenner vallei, waar een oude spoorlijn loopt en wij te gast waren in een tot vakantiehuis omgebouwde voormalig stations gebouw. Een mooie, oude, stille, groene plek met overal groen, riviertje, kabbelende beekjes. Alles. Heerlijk gewoon.

Got to love the Carbon

Eerst even de technische kant van dat carbon frame. Deze frames worden opgebouwd uit lagen carbon die op elkaar worden aangebracht met epoxy. Een basic verhouding tussen carbon en hars is 60% – 40%. Bij de stereo waar wij op reden is deze verhouding 62% en 38% (de grotere en duurdere broers SLT en Action Team is het 68% en 32%). Hoe hoger het percentage carbon, hoe stijver het frame en lager het gewicht. Een stijver frame betekend eenvoudig weg een directere overdracht van kracht vanuit je lichaam op de fiets. Dus minder energie verlies. Goed idee dus.

Cube Stereo Bunny hopWat ik al bij de BikeMotion voelde, voelde ik ook toen ik in de Ardennen op de fiets klom. Een lichte, stijve en heel “responsive” fiets. Er zit “slechts” 1 kilo verschil tussen de carbon versie van de Stereo (12,5 kg) en zijn Alu tegenhanger (13,55kg), maar toch is het verschil in gevoel groot. Vooral met bunny hops, de sprongen die ik maakte en de wat technischere gedeeltes viel me dat erg op. Maar ook tijdens stevige afdalingen was de “handling” op de fiets super scherp en reageerde de Stereo snel en direct op alles wat ik probeerde te doen.

In de beklimmingen had ik ook wel het gevoel dat ik er voordeel aan had, maar mijn broer die op dat moment als fiets buddy meereed, fietste vrolijk van mij weg op mijn eigen reguliere MTB (26” alu fiets van 4 jaar oud met een bounce op de achtervering). Dus dat ligt dan toch echt aan de fietser die erop zit.

140 mm travel

Cube Stereo suspensionIk ben wel meer van hard naar beneden gaan, en dan komt niet alleen het lage gewicht en de rigide/stijve dus hele scherpe handling een grote positieve rol, maar ook de 140 mm travel op de fiets. Travel wil zeggen de lengte of ruimte dat een demper comprimeert of, zo je wilt, in zichzelf kan “reizen”: dus hoever het dempt. Hoe meer travel, hoe dieper de compressie, hoe beter de fiets met impact kan omgaan. En hoe beter een fiets dat kan, hoe beter deze grip/contact houdt met de ondergrond. Vooral bij rotsachtige trails komt een demper met meer travel heel goed tot zijn recht, maar ook bij het omgaan met de impact van sprongen. En niet alleen de mate van demping is belangrijk, maar ook de “rebound”, dat mate waarin de demper weer terug “veert” naar zijn oorspronkelijk positie om de volgende impact te handlen. Dit is instelbaar op de voor en achter dempers. De Fox 34 Float FIT4 op de voorvork en de Fox Float DPS dat het achterwiel dempt zijn echt hele goede dempers.

Frame: korte reach, compacte zit

Cube Stereo JumpIk moest wel weer even wennen aan de zit van de fiets. Mijn eigen fiets zit wat langer en lager dan de Cube Stereo. De geometrie van het frame heeft Cube in verhouding met vorige modellen lager en compacter gemaakt. Maar nog is de zithouding op de Cube best beetje recht op en naar voren toe, onder andere door de kortere afstand tussen het zadel en het stuur en de korte stem (35mm). Dat betekend bij het betere pedelwerk en klimmen dat je voldoende gewicht op je stuur hebt om druk te houden op je voorwiel en je lekker kan blijven zitten op je zadel om voldoende druk te houden op je achterwiel. Dit voordeel heeft wel deels als nadeel dat als het stijler en sneller wordt je echt heel actief je gewicht naar achteren moet verplaatsen; dan past die kortere, hogere zit wat minder. De top tube is wel lekker laag waardoor het zwarte punt van de fiets ook wat lager ligt. Tot slot is de bar(het stuur) lekker breed met 760 mm. Vind ik heel erg prettig, geeft extra controle; tussen de bomen door af en toe best krapjes.

Vanuit het All-Mountain perspectief is het frame hiermee wel voldoende veelzijdig om het op veel verschillende terreinen het heel goed te doen. Klimmen zit je goed voor, langere vlakke high speeds stukken, en ook downhill kan je wel echt lekker doorrammen, maar daarbij dus alert zijn op momenten waarop je misschien te ver naar voren komt.

Dropper Post en afmontage

Wat daarbij helpt is de uitstekende dropper post op de Cube. Net als op de Fritzz zat hier de RockShox Reverb Stealth dropper post op, waarbij je heel makkelijk en soepel, vanaf het schakelaartje op je stuur, het zadel kunt laten zaken als je die downhill run gaat maken. Daardoor kan je goed laag op je trappers gaan staan, en kan je fiets vrij tussen je benen alle kanten op bewegen omdat je zadel lekker uit de weg is. Over dat zadel gesproken, behoorlijk hard en stijf ding die Selle Italia X1 Trail, die was wel even wennen.

Cube Stereo frameDe afmontage van de Stereo is keurig op orde. Shimano XT all-around. Op de testfiets ging de ketting over de casette af en toe wat lastig van blad tot blad. Dit bleek te komen omdat de cassette los zat. Dus helemaal een goed beeld over hoe soepel alles liep kreeg ik daardoor niet. Met 2×11 heb je heel ruim bereik. Special mention wat mij betreft voor de Shimano XT BR-M8000 remsysteem die heel fijn en progressief remmen. Daardoor voelt elke remactie natuurlijk en goed gedoseerd, of je nu vol in de ankers moet of heel licht moet bijremmen.

Conclusie: Rock and Roll in Stereo!

Cube Stereo PortraitAl met al is de Cube Stereo 140 C62 een ontzettend veelzijdige en capabele fiets. Het was echt ontzettend lekker fietsen, vol vertrouwen echt downhill geramd, harder dan ooit gegaan. Voor een carbon fiets is de Stereo met een adviesprijs van € 3799 buitengewoon schappelijk geprijsd. Je krijgt dus heel veel “bang for your buck”. Een fiets die elke trail aankan, of het nu bosrijk en zanderig is zoals het in Nederland kan zijn, of rotsachtig in de echt mountains. Rock and Roll in Stereo zullen we maar zeggen!

Review overview

Frame
Schakelen
Remmen
Demping
Klimmen
Dalen
Bewegelijkheid

Summary

De Cube Stereo is een lichte, krachtige fiets met een compacte zit. Dankzij het stijve carbon frame is de Cube heel "responsive". Je krijgt veel feedback van de trail waarop je rijdt, en de fiets reageert heel direct op alles wat je doet. Schappelijk geprijsd: veel "bang for your buck."
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Read also

Related

Latest posts

Are Cortazu’s jackets really as waterproof as they claim?

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your individual needs? Are you seeing all kinds...

The highly anticipated ThruDark HeriTech collection in collaboration with Jason Fox

ThruDark recently launched its much-anticipated "HeriTech" collection, featuring a unique collaboration with brand ambassador and long-time friend Jason Fox - "Foxy". This first collection...

The Vallon Freshwater Revivals fishing glasses | Review

With the Vallon Freshwater Revivals I have a new set of fishing glasses for the first time in years and they feel like a...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

De Cube Stereo is een lichte, krachtige fiets met een compacte zit. Dankzij het stijve carbon frame is de Cube heel "responsive". Je krijgt veel feedback van de trail waarop je rijdt, en de fiets reageert heel direct op alles wat je doet. Schappelijk geprijsd: veel "bang for your buck."Videoreview: Rock and Roll met de Cube Stereo 140 C:62 MTB