Review: POC Fornix helm en Iris X sneeuwbril

Skiën met een helm op vinden sommige mensen nog altijd overdreven. “Ik heb toch altijd zonder geskied, waarom nu wel?” is wat ik veel om mij heen hoor. Onterecht als je het mij vraagt. Naast veiligheid, reden nummer 1 om er een aan te schaffen, heeft het nog meer voordelen.

Omstandigheden

Tijdens mijn laatste wintersport testte ik de POC Fornix helm. Het testen van een helm is toch net iets lastiger.  Want een helm is gemaakt om je hoofd te beschermen tijdens een ongeval, iets dat je liever niet meemaakt. Comfort, gebruiksgemak en –ervaring worden dan ook in deze review belicht. Naast de Fornix helm komt in deze review ook de Poc Iris X sneeuwbril aan bod. Een sneeuwbril en helm worden namelijk steeds meer en vooral beter op elkaar afgestemd. Bij het kopen van een helm is het dus ook altijd handig om je sneeuwbril mee te nemen of visa versa.

Review

Fornix
De Fornix belooft dat ie goed geventileerd is en aan te passen in het juiste formaat van de drager zodat de helm veilig en comfortabel op je hoofd zit. Een helm is nogal persoonlijk als het gaat om comfort. Ik heb een klein hoofd dus voor mij wiebelt een helm al snel, hij moet dus goed aansluiten. Verder moet een helm niet te zwaar aanvoelen, mijn oren bedekken, er moet ventilatie mogelijk zijn en het het is ook mooi meegenomen als het er ook een beetje goed uitziet. De Fornix voldoet aan de belangrijkste punten en is daarmee voor mij een hele goede degelijke helm. 

Tijdens het skiën merk ik nauwelijks dat ik m op heb, zo licht en goed sluit de helm om mijn hoofd. Zelfs bij hoge snelheid verschuift ie niet. De binnenkant voelt zacht aan en mijn oren worden goed bedekt. De strip die onder mijn kin zit ook niet in de weg zoals ik bij andere exemplaren wel eens heb gehad. Ventilatie is verder goed en gemakkelijk te hanteren met een schuifje bovenop. Een aantal keer merk ik dat het maar goed is dat ik een helm draag: In de lift valt een flinke ijspegel recht op mijn hoofd (geen grap) en ik word van achter geraakt door een snowboardboarder (loopt goed af). Kleine situaties waarbij ik blij ben dat ik een helm op heb.

image3
Iris X
Sneeuwbrillen zijn voor mij altijd een eeuwige zoektocht; waar zie je het beste mee bij slechte weersomstandigheden? De Iris X sneeuwbril, ook van POC, sluit super goed aan op de Fornix helm met aan de achterkant een makkelijke verbinding. Daarvoor hoef ik niet mijn helm af te zetten en kan ik tijdens het dragen de sneeuwbril gemakkelijk vastzetten. Door de silicone grip in het elastiek blijft de bril goed op zijn plek zitten. Er zitten zachte randen (driedubbele foam laag) aan de binnenkant. Dus op het gebied van comfort zit het letterlijk en figuurlijk goed. Het zicht is door de Zeiss lens erg goed, daarnaast nog een aantal andere technische snufjes voor de binnen- en buitenlens waardoor ik zonder problemen diepte zie. Dit allemaal bij medium weer waarbij het zicht zonder bril niet extreem slecht is. De bril beslaat niet. In sommige situaties, bij schaduw bijvoorbeeld, zie ik alsnog slecht. Maar dat zal je denk ik altijd wel houden. Mijn man probeerde de Iris X ook een middag en heeft m diezelfde avond nog besteld voor zichzelf zo enthousiast was hij!

Pluspunten: image2

  • De technische samenstelling van zowel de helm als sneeuwbril zijn goed en voldoen aan de veiligheidseisen.
  • Het sluit perfect op elkaar aan.
  • Makkelijk verstelbaar. 

Minpunten:

  • De Fornix helm heeft voor mij geen minpunten. Ik mis bijvoorbeeld geen bluetooth connecties voor muziek of telefoon, dat zijn voor mij overbodige features.
  • In sommige situaties blijft het zicht met de Iris X slecht maar het is af te vragen of dit verbeterd kan worden met een sneeuwbril.

Review overview

Gebruiksgemak
Comfort
Design
Prijs/kwaliteit

Summary

Review POC Fornix helm en Iris X sneeuwbril 2016. De Fornix voldoet aan de belangrijkste punten en is daarmee een hele goede degelijke helm. Irix X sluit goed aan bij de helm en maakt daarmee een veilige en comfortabele combinatie.
Sophie Dekker
Sophie Dekker
Sophie is een sportief stadsmens die er graag op uit trekt. Het hele jaar door loopt ze hard en haar laatste hardloopwedstrijd liep ze op Hawaii! Ze is dol op de Zwitserse Alpen waar ze in de winter fanatiek skiet en in de zomer tochten maakt. Haar materieel en outfits moeten functioneel zijn maar zeker ook fashionable!

Read also

Related

Latest posts

Wander Tactical: the essence of love and passion for making knives

I recently got in touch with the founders of Wanderer Tactical. Wander Tactical was founded in 2015 by two passionate men who shared a...

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take a closer look at...

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers proved their excellence.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Review POC Fornix helm en Iris X sneeuwbril 2016. De Fornix voldoet aan de belangrijkste punten en is daarmee een hele goede degelijke helm. Irix X sluit goed aan bij de helm en maakt daarmee een veilige en comfortabele combinatie.Review: POC Fornix helm en Iris X sneeuwbril