Review: Peak Performance Black Light Core hardshell

Testcondities

Ik heb deze Peak Performance hardshell niet in de extreme condities kunnen testen waar hij uiteindelijk wel voor gemaakt is. De afgelopen weken is hij veelvuldig gedragen op de wispelturige zomerdagen. Hij heeft frisse ochtenden, natte middagen en avonden gezien, tijdens woonwerk verkeer, in de stad en tijdens een kampeerweekend.

Peak Performance

Om te beginnen even iets over de geschiedenis van Peak Performance om te kijken of deze hardshell voldoet aan de beginselen van dit van oorsprong Zweedse kledingbedrijf.

Peak Performance is in de jaren 80 opgericht door drie bevriende wintersporters die klaar waren met de opzichtige en felgekleurde skikleding van die tijd. Ze wilden kwalitatief goede, onopvallende maar toch stoere kleding die er voor kon zorgen dat ze langer konden skiën op hun favoriete berg in Åre. Al snel begonnen de drie met het maken van kleding voor familie en vrienden en wat extra om uit de kosten te komen. In de loop van de jaren is dat kleine bedrijf uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande outdoor merken die staat voor kwalitatief hoogstaande kleding voor allerhande outdoor activiteiten.

Eerste indruk

Maar voldoet deze Black Light Core hardshell aan de eisen van de oorspronkelijke kernwaarden van de drie vrienden? Door de felle blauwe kleur van de jas die ik mocht testen zou je in eerste instantie niet denken aan onopvallend. Ondanks dat de kleur fel is, is de jas op zichzelf niet heel opvallend. Hij oogt rustig en het schreeuwt niet “kijk mij nou”. Dus aan die kernwaarde voldoet hij. Bovendien is hij er ook in het zwart en dat valt hij een stuk minder op, als je het felle blauw te heftig vindt.PP black light core

En dan het kwalitatief hoogstaand. Nu is dat wel lastig te zeggen in een relatief korte testperiode, maar de “eerste” indruk is dat de jas van een hogere kwaliteit is dan ik ooit heb aan gehad. Bij de eerste aanblik van de jas dacht ik dat de jas een beetje plastic-achtig zou aanvoelen, maar het tegendeel is waar. De jas voelt erg soepel aan en de stof voelt zacht en is bovendien gemaakt van Gore-Tex. De naden zijn mooi afgewerkt, de risten zijn mooi verwerkt en de jas bestaat maar uit enkele panelen.  Tijdens het dragen merk je dat de ritsen wat stroef lopen en dat je de rits goed recht moet houden om het goed dicht te krijgen, wat tijdens het fietsen soms lastig is. Daar staat tegenover dat er geen zuchtje wind en geen druppel water doorheen komt. Een ander detail wat mij meteen opviel was de plooi onder de zakken, die halverwege zitten. Dit zorgt ervoor dat je wat meer ruimte in je zakken hebt voor spullen, maar ook dat de zakken mooi plat liggen als er niets in zit.

Dagelijks gebruik

Tijdens het dragen van de jas in de afgelopen weken ben ik er wel achter gekomen dat kwaliteit niet altijd direct zichtbaar hoeft te zijn en dat het soms in de details zit. Zoals in de vormgeving van de zakken. Daar hoort ook de vorm en pasvorm van de capuchon bij. Deze heb ik een aantal keer moeten gebruiken tijdens een regelbui op de fiets. En ik moet zeggen dat dit de eerste keer is dat een capuchon van een jas ook daadwerkelijk met mijn hoofd meedraaide, toch wel erg handig op de fiets of tijdens een activiteit. Hij is goed te stellen met een koortje aan de achterkant en de korte klep aan de voorzijde, waar overigens ook nog een Recco reflector in zit, geeft goede bescherming van de ogen. De vorm van de capuchon heeft ook genoeg ruimte om er tijdens meer extreme activiteiten, lees snowboarden, klimmen, alpine wandelingen etc, een helm of muts onder te kunnen dragen. Daarnaast kun je de capuchon ook nog rond je gezicht strakker zetten door een koortje aan de binnenzijde van de jas wat je vast kunt zetten met twee klemmetjes die in de jas zijn weggewerkt zodat je ze niet ziet. Dat de jas ook gebruikt kan worden tijdens wintersporten blijkt ook uit de hoge sluiting van de rits. Hier kun je lekker achter schuilen bij kou en is net afgewerkt met zachte fleece.

Gedurende de fietstochten van en naar mijn mijn werk in de vroege ochtend was de winddichtheid van de jas goed te merken. Hoewel de jas me niet warm hield zorgde hij er wel voor dat de frisse buitenlucht en wind buiten bleven. Zodoende was het nog redelijk comfortabel om met alleen een  t-shirt en de jas te fietsen bij een temperatuur van 12/13 graden. Naarmate het kouder wordt is het wel aan te raden om er een shoftshell onder te dragen. Naarmate de temperatuur steeg gedurende dag en ik actief bezig was kreeg ik het al snel warm in deze jas, gelukkig is de jas uitgerust met twee grote ritsen in de oksels, die van dezelfde kwaliteit zijn als de rits aan de voorzijde, die voor voldoende ventilatie konden zorgen.

PP black light core 2Over de waterdichtheid kan ik niets dan lovend zijn. In de regenbuien die ik gehad heb, rolde het water gewoon van de jas af en kon ik hem thuis uitschudden, dan was hij al weer voor 80% droog. Kortom voor de regenbuien die je hier in Nederland gaat ervaren hoef je met deze jas in je bezit geen regenjas meer te kopen. Hoe hij het doet op wintersport in de sneeuw en dergelijke moet blijken, maar ik heb geen twijfel dat deze jas daar meer dan goed zal presteren.

 

Eind oordeel

Om een lang verhaal kort te maken kan ik deze jas iedereen aanraden die zoekt naar een lichte, winddichte, waterdichte en veelzijdige hardshell. Je moet er wel een flink bedrag voor neertellen (€ 575,-), maar gezien de kwaliteit en veelzijdigheid denk ik dat het de investering meer dan waard is. Naar alle waarschijnlijk zal je deze jas niet vervangen omdat hij versleten is maar omdat je wel weer eens iets anders en nieuws wil hebben na jaren.

Pluspunten

  • winddichtheid
  • waterdichtheid
  • de hoge kwaliteit van de afwerking
  • de ogenschijnlijke eenvoud
  • draagcomfort

Mindere punten

  • de ritsen zijn wat stroef om onderweg op de fiets goed dicht te doen
  • de prijs

Verder ben ik in deze testperiode niets negatiefs tegen gekomen aan deze jas. Echter realiseer ik me wel dat 5 weken een relatief korte tijd is en ik de jas niet heb kunnen testen in extreme omstandigheden.

Review overview

Pasvorm
Comfort
Gewicht
Warmte
Winddichtheid
Waterdichtheid
Design
Prijs/kwaliteit

Summary

Deze hardshell doet wat hij belooft te doen en goed ook. De wind houdt hij tegen, de regen houdt hij buiten en dat allemaal in een licht en klein op te vouwen pakket. Als je de jas aan hebt geeft hij je het vertrouwen dat hij je comfortabel tegen de elementen zal beschermen en dat zonder het op het eerste gezicht van de daken te schreeuwen. Kortom de Black Light Core is een jas die voldoet aan de beginwaarden van Peak Performance.
Jorrit Schade van Westrum
Jorrit Schade van Westrum
Altijd in voor iets actiefs, iets nieuws en iets lekkers. Van fietsen, wandelen, snowboarden tot hardlopen, van hightech tot low tech, van warm tot koud. Vooral te vinden op de racefiets in omgeving Arnhem. Werkzaam als fysiotherapeut in het ziekenhuis. Op vakantie het liefst in de natuur met de tent. Zolang er maar goede koffie is!

Read also

Related

Latest posts

The Stairways ski goggles from Vallon | Review

Let’s be honest, buying a pair of goggles for skiing or snowboarding is a fun but difficult decision to make. Their first job is...

Ukrainian fashion footwear Marsala goes tactical

The Ukrainian Maria Masliy was the creative director of the women's shoe brand Marsala until the war in Ukraine started. But when Russia invaded...

Running 282 mountains together in Scotland; Munro Mission 2023

A month ago, Geert van Nispen and I spoke with Hayco Volkers. Like us, he has a fondness for Scotland. Together we told him...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Deze hardshell doet wat hij belooft te doen en goed ook. De wind houdt hij tegen, de regen houdt hij buiten en dat allemaal in een licht en klein op te vouwen pakket. Als je de jas aan hebt geeft hij je het vertrouwen dat hij je comfortabel tegen de elementen zal beschermen en dat zonder het op het eerste gezicht van de daken te schreeuwen. Kortom de Black Light Core is een jas die voldoet aan de beginwaarden van Peak Performance.Review: Peak Performance Black Light Core hardshell