Review: KEEN Clearwater CNX Mens Sandals

Testcondities

De KEEN Clearwater CNX Mens Sandals zijn begin augustus 2014 getest tijdens de vijfdaagse Fjällräven Classic trekking in het uiterste noorden van Zweden. De weersomstandigheden waren aangenaam met nagenoeg geen regen, weinig wind en middagtemperaturen variërend tussen 17 °C en 27 °C. ´s Ochtend was het met 5 °C wat koeler.

We hadden de KEEN Clearwater CNX voornamelijk meegenomen om rivieren te doorwaden die dieper waren dan onze bergschoenen hoog. Maar er waren genoeg bruggetjes en in de riviertjes zonder brug stond het water zo laag dat we van steen tot steen konden stappen. Toch kwamen de KEENs goed van pas en konden we ze uitgebreid testen. Tijdens het wandelen droegen we bergschoenen, maar verder altijd de Clearwaters. Dat was tijdens drink-eet-rustpauzes onderweg en op- en rond de (wild-) kampeerplek. De ondergrond varieerde van zand-, kiezel-, rotspaadjes, tot ondiepe al dan niet droge rivierbeddingen met rotsen en keien (HET ultieme KEENlandschap!) en als laatste natuurlijk het toendralandschap met mos, lage begroeiing en hier en daar een kei.

Review

Bootstraps
Bootstraps

De Clearwater zit lekker, de waterafstotende stof is heel zacht aan de binnenkant. Er zijn wel diverse naden en stiksels zichtbaar maar die zijn ook zacht en schuren of irriteren nergens, ook niet na lang dragen en zelfs niet bij voeten die al enigszins toegetakeld zijn. De schoen heeft niet echt een tong, maar daar waar de tong normaal zit en op de hielband zit een bootstrap/lusje die het instappen vergemakkelijkt. Daarmee kun je ze ook met een karabiner aan je rugzak hangen om te drogen of om ze snel bij de hand te hebben. Het voetbed is van anatomisch gevormd anti-geurrubber. Het heeft een licht profiel dat zorgt voor wat ventilatie en dat (rivier-) water makkelijker weg kan stromen.

Voor mij had de Contour Arch, de bolling van het voetbed die de binnenboog opvult, wel wat hoger mogen zijn, want dit is geen schoen waar je een inlegzooltje in draagt.

Razor siping
Razor siping

Wat in het gebruik direct opvalt aan de Clearwater is de enorme grip van de zool. De combinatie van rubbersamenstelling, profielgroeven in meerdere richtingen en razor siping (minigroefjes zoals in de blokjes van je winterbanden) zorgt voor heel veel grip op gladde steile rots en op natte stenen en keien ’on the waterfront’.

De zool is flexibel maar bij het lopen op onregelmatige ondergrond voelt dat zeker niet hinderlijk. De CNX-serie heeft om gewicht te besparen een ´low profile´ maar de zool is dus toch dik en stevig genoeg.

De zool van de schoen loopt aan de voorkant door in de neus, dat is één geheel. Dit is echt een fantastische producteigenschap.

Beschermende neus en zool vormen één geheel
Beschermende neus en zool vormen één geheel

Ik wil nooit meer een sandaal zonder neus. Het lijkt erop dat steentjes altijd via de voorkant van een sandaal onder je voet terecht komen, want ondanks dat de Clearwater een open schoen is zorgt die neus er kennelijk voor dat er behalve wat stof geen enkel vervelend steentje binnenkomt. We hadden bewust een Clearwater met dichte neus gekozen omdat we onze tenen wilden beschermen bij het doorwaden van rivieren met keienbodems. Dat doet de Clearwater ook goed en de schoen is ook voldoende ruim voorin. Mijn maat had ik achteraf gezien misschien een half maatje te klein gekozen maar het knelde nergens. Misschien dat ze daardoor juist al goed vast zaten zonder dat ik het het sluitsysteem had aangesnoerd.

Mijn bergschoenen zorgden tijdens de trektocht voor wat blaarprobleempjes. Een medewerker van Fjällräven zag de Clearwaters aan mijn rugzak hangen en zei dat wanneer het blarenprobleem groter zou worden, ik de tocht met zware rugzak en al, toch zou kunnen uitlopen op de Clearwaters in plaats van mijn bergschoenen. Dat bleek niet nodig maar ik moet zeggen dat ik niet eens gek van opkeek van die opmerking, zoveel vertrouwen had ik zelf inmiddels ook wel in de grip en de stevigheid van de Clearwaters.

De KEEN Clearwater CNX is hier verkrijgbaar voor € 99,95.

Pluspunten

  • Neus voorkomt bezeren van je tenen, en voorkomt steentjes in je schoen
  • Zeer goede grip
  • Waterafwijzend
  • Makkelijk schoon te maken, kan zelfs in de wasmachine
  • Verkrijgbaar in allerlei felle kleuren

Minpunten

  • Voetbed minder geschikt voor mensen met een wat hogere binnenboog

Review overview

Functionaliteit
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs/kwaliteit

Summary

Heel prettig draagbare sandaal waar je probleemloos flinke einden op kunt lopen, met zeer goede grip op (natte) steen en rots.
Marc Janssen
Marc Janssen
In m'n jeugd waren fietscross en boompjeklimmen mijn favoriete sporten. Nu doe ik vooral aan rennen, zwemmen, wandelen, skaten, en zo af en toe skiën, windsurfen, klimmen.

Read also

Related

Latest posts

Vallon Freebirds ski goggles; style, comfort and great vision | Review

The Vallon Freebirds ski goggles are an excellent choice thanks to the high-quality Carl Zeiss lens with anti-fog coating.

An interview with Scottish Highlands-based illustrator Jack Spowart

We were introduced to Jack Spowart last year when Rab and Banff were looking for a talented artist to design the 'artwork' for the...

Our best ‘insulated’ picks for autumn and winter 2023/2024

For optimal protection during your cold and rainy outdoor adventures, we have compiled an overview of the best insulated jackets on the market. When...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Heel prettig draagbare sandaal waar je probleemloos flinke einden op kunt lopen, met zeer goede grip op (natte) steen en rots.Review: KEEN Clearwater CNX Mens Sandals