Review: Arc’teryx Alpha SV Jacket

Informatie testcondities

De jas is getest in Zwitserland tijdens een week toerskiën, 4 dagen schaatsen, en dagelijks gebruik in Amsterdam.

Review

Ik ben een onervaren toerskiër. Dit jaar zou ik voor het eerst op pad gaan met een gids in Zwitserland. Ik moest overtuigd worden van de werking van deze pro shell: ik had er geen ervaring mee, en kan zo’n dunne jas mij wel warm en droog houden? Begin januari had ik de jas binnen en kon het testen beginnen. Van verschillende kanten hoorde ik dat dit, de Arc’teryx Alpha SV, dé jas was die je moet hebben in extreme omstandigheden. Maar is dit ook zo? Mijn eerste ervaringen waren dat de jas licht is.

De Alpha SV weegt nog geen halve kilo. Er zijn een aantal koude dagen in Nederland geweest waar ik tijdens een skitocht kon kijken of dit inderdaad een fijne jas is. Onder de jas droeg ik een thermo van Arc’teryx en nog een laag. Het is vochtig in Nederland, en dat voelt anders aan dan in de bergen, waar het vaak een stuk droger is. Maar deze eerste ervaring is goed. De Alpha SV is compleet winddicht, en dat is op de schaats erg fijn.

In Zwitserland ben ik een week lang gaan toeren begin maart. Verschillende weersomstandigheden heb ik gehad. Zonnig weer, zonder wind, en sneeuw, mist en harde wind. De eerste dagen met zon waren comfortabel. Onder de jas droeg ik altijd een thermo en een technische fleece. Meer was niet nodig. (Ook niet tijdens de koudere momenten, ik heb het geen moment koud gehad). Met harde wind en sneeuw heb je nergens last van. De jas is gewoon wind en waterdicht, daar is geen twijfel over mogelijk.

Ook ben ik nog een dag de piste op gegaan, met skiliften en dus stukken stil zitten. Het is dan aan te raden wellicht nog een extra laag te dragen. De Alpha shell is niet gemaakt om je enorm warm te houden tijden stil zitten in de lift. Als je in beweging bent, door te lopen of te skiën, dan is deze jas top. Je krijgt het eerder warm, dan koud (waarbij je onder de armen de ritsen kan openen voor extra lucht). De hoge kraag is erg fijn tegen wind. Iets om mijn nek heb ik geen moment nodig gehad, onder andere omdat je ook hier de jas zo kan afstellen dat er vrijwel geen wind doorheen komt. Met een skibril op en de kraag omhoog is er eigenlijk vrijwel geen stukje gezicht wat onbedekt is.

Bouw van de jas: ik ben lang: 2 meter en slank. Dat maakt gepaste kleren vinden niet erg makkelijk. Lange armen en een lang lijf. Ik heb zitten twijfelen tussen een XL en een L. Wat betreft lengte maakte dit niet erg veel uit. De XL is vooral een stuk wijder. Voor mij niet geschikt want ik ben slank. Ik ben dus voor de L gegaan. De mouwlengte is goed. Ook om het lijf zit hij erg goed. Echter, ik zou hem denk ik iets (zo’n 5 cm) langer willen zien aan de voorkant, zodat ik iets meer speling heb. Aan de andere kant: je hebt met skiën een broek aan die relatief hoog zit dus last heb ik, ondanks goede rolpartijen door de sneeuw, er niet van gehad.

De achterkant is een stuk langer, dus met valpartijen, waarbij je vaak wat naar voren gebogen bent, heb je hier ook geen last van. Maar voor mijn gevoel.. Net dat stukje extra. De hood is groot. Dusdanig groot dat een helm er makkelijk onder past. Zonder helm is hij erg ruim. Hij zou een tikkeltje kleiner kunnen mijns inziens. Echter, je kan hem met alle koordjes afstellen hoe je wil. Zelfs zonder muts kan je hem nog stak om je hoofd zetten. De zakken aan de voorzijde zijn groot genoeg voor een aantal gadgets. Zelfs mijn skibril kon ik er in kwijt. Op de mauw zit een klein zakje voor bijvoorbeeld een skipas, en binnen zit nog een zak voor wat passen of telefoon.

Pluspunten

  • Erg sterk en degelijk
  • Enorm goede afwerking
  • Als ik het zo zie gebruik ik deze jas nog jaren zonder enige ‘wear and tear’
  • Vele mogelijkheden om jas om je lichaam heen te passen
  • Looks! Ook in de winter in Amsterdam is dit een prettige jas die er goed uit ziet.
  • In verschillende omstandigheden te gebruiken. Skiën, berg beklimmen, maar ook dagelijks gebruik in de stad en met regen.

Minpunten

  • Let op de lengte van de jas.
  • Is deze jas wel voor lange mensen geschikt?

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Prijs/kwaliteit

Samenvatting

De Arc'teryx Alpha SV is een jas die wind en waterdicht is, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarbij is deze degelijk en multifunctioneel.
Reinoud ten Cate
Reinoud ten Catehttp://www.huishurenibiza.nl
Ik ben een vervent buitensporter, op allerlei gebieden. Voornamelijk watersporten als surfen en windsurfen hebben mij altijd erg getrokken. Ik heb 1 jaar gewijd aan wind en golfsurfen, en ben daarna regelmatig terug gegaan naar de plekken waar ik toen ook zat: Zuid Afrika, Spanje en Portugal, en verschillende andere gebieden. Maar ook in de winter wil in graag de sneeuw opzoeken. Vooral het toeren spreekt mij na deze week wel heel erg aan. Poedersneeuw was sowieso al leuk, maar helemaal alleen in verlaten valleien skiën is echt fantastisch.

Read also

Related

Latest posts

My packing list for a ride & hike road trip through Scotland

A road trip is an ideal way to escape it if you put the feeling of freedom and adventure first. This year my choice...

My morning get-away, a Fjällräven Vardag line experience | Review

Having recently welcomed my second child into the world, I have been spending the last weeks in a cocooned bubble. Whereas this was thrilling...

Tobias Hild and ergonomics on the bike with SQlab | Interview

Tobias Hild and ergonomics on the bike with SQlab | Interview

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Review: Arc’teryx Alpha SV JacketDe Arc'teryx Alpha SV is een jas die wind en waterdicht is, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarbij is deze degelijk en multifunctioneel.