Review: 10 Peaks Mount Tonsa Handschoenen

Het is al weer even geleden dat we 10peaks handschoenen … onder handen hebben kunnen nemen (excuse the pun). Al weer drie jaar geleden keken we uitgebreid naar de Mount Little handschoenen. Deze handschoenen kregen van GearLimits de volle 5 sterren. Daarom waren we weer erg blij om een paar handschoenen te kunnen testen. Deze keer de Mount Tonsu, de iets kleinere broer van de Mount Little.

Omstandigheden

Ik heb de Mount Tonsu handschoenen gedragen gedurende 4 dagen in de berggebieden Ischgl en Galtür. Zeer veel sneeuw en temperaturen tussen -5 en -15 graden overdag. Daarnaast ook vaak zeer harde wind gehad waardoor de gevoelstemperatuur nog veel lager was.

De Review:

Wat de meest opvallende overeenkomst tussen de Mount Little en Mount Tonsu, en dé unique selling point van de handschoenen van 10 peaks zijn, is de C-Zip technology. Een rits loopt over de rug van de hand waardoor je heel eenvoudig je handschoen kan open ritsen en los kunt maken. Daarbij blijf de manchet van de handschoen gewoon rond de pols; in feite heb je de handschoen gewoon nog aan, maar je hand is vrij om bv je telefoon te bedienen, een power bar open te maken of iets anders wat veel moeilijker is met een handschoen aan (laat staan een want.) Super praktisch dus. En werkt ook bij de Mount Tonsu echt perfect.

[vc_video link=”https://youtu.be/5lSU-Gkc4m8″]

De manchet van de Mount Tonsu, nylon spandex materiaal, loopt taps toe richting de pols en blijft strak (maar niet te) eromheen zitten. Dit maakt het ook super eenvoudig om de manchet van je jas eenvoudig over de handschoen te schuiven en vast te maken. Omdat je je handschoen in feite niet meer uitdoet, is de eerste keer in de ochtend de laatste keer (behalve voor de lunch misschien) dat je dit hoeft te doen. De rest van de dag is ben je volledig geïsoleerd en weet je zeker dat je geen sneeuw of kou via je mouw binnen gaat krijgen.

De C-Zip werkt dus erg goed. Wat wel super belangrijk is, is dat je de rits van de C-Zip ook echt volledig dicht zit. Dan is deze pas wind en waterdicht.

Elk voordeel heb zijn nadeel: Er is dus ook wel een nadeel aan die C-Zip. Omdat het zo makkelijk is en zo goed werkt, had ik de neiging om vaker dan wellicht noodzakelijk, mijn hand ook uit de handschoen te halen om “iets” te doen. Dat betekend ook dat de warmte van je hand die in de handschoen zit, elke keer verdwijnt als je de handschoen open maakt, en dat je telkens weer je koude hand in een koude handschoen steekt; wat weer even duurt voordat het warm is. Dus het devies is: laat je niet verleiden tot te pas en te on pas je hand losritsen. Dan blijft je hand warmer.

Sowieso ben ik een grotere liefhebber van wanten dan handschoenen, eenvoudig weg omdat je handen makkelijker warm blijven in wanten. Daarnaast als boarder heb ik weinig voordeel aan een handschoen. In de Mount Tonsu heb ik toch soms wel koude vingers gehad. Dat kan dus ook komen doordat ik te vaak mijn hand losritste, maar ik denk dat de Mount Tonsu ook net wat beperkter is in isolerend vermogen bij echt koude temperaturen dan de grote broers. Dit kan ook overigens liggen aan de maat; de maat die ik gekozen had bleek toch net wat strak te zitten voor mij.

Daarnaast is de handschoen aan het einde van de dag toch wat vochtig aan de buitenkant. Dat kan komen doordat we veel off-piste zijn gegaan waarbij we regelmatig wat met de sneeuw moesten worstelen en ik tot de ellebogen in de sneeuw zat. Daar heb ik op de berg verder geen last van gehad, maar was wel blij om even de handschoenen op de verwarming te kunnen leggen ‘s avonds. In de handschoen is het nooit nat of vochtig geweest.

Voordelen

  • C-Zip rits werkt zeer goed
  • Goede aansluiting van manchet op de pols
  • Gebruikte materiaal sterk

Nadelen

  • Bij erg koude temperaturen kunnen de vingers “fris” aanvoelen
  • Buiten laag kan vochtig worden

Conclusie

De Mount Tonsa is een goede en zeer gebruiksvriendelijke handschoen die door de aantrekkelijke (prijs € 80,- ) een goede keus is voor een groot deel van de wintersporters. Voor meer heavy duty en extremer gebruik zou ik zeker de grotere broers van de Mount Tonsa aanbevelen, puur op basis van de C-Zip en onze eerdere ervaring met de Mount Little.

[vc_images_carousel images=”8341,8342,8343,8344,8345,8346,8347″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”1″ autoplay=”” hide_pagination_control=”” hide_prev_next_buttons=”” partial_view=”” wrap=”” img_size=”full”]

De Mount Tonsa is o.a. verkrijgbaar via: Wintersporters.nl en Bever

Review overzicht

Overall
Gebruiksvriendelijkheid
Waterdicht
Winddicht
Warmte isolerend
Looks
Prijs - Kwaliteit

Samenvatting

De Mount Tonsa is een goede en zeer gebruiksvriendelijke handschoen die door de aantrekkelijke (prijs € 80,- ) een goede keus is voor een groot deel van de wintersporters.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Read also

Related

Advertisment

Latest posts

00:03:38

The 4 must-see winter sports films

Previously you could find our 5 winter sports classics that you must see before the winter season starts. We have selected 4 must-see winter...

The Ethical Sweater Weather knits from Fjällräven

From walks in bright snowy landscapes to cosy evenings by the fireside, make the most of the winter weather with a stylish and sustainable...

Review: Etxeondo winter cycling clothing

Etxeondo (pronounced "etsje-ondo") from the Spanish Basque Country has been making and supplying high-quality cycling clothing since 1976. The family business is known for...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.