ShopReview: Kathmandu Utrecht

De zomervakantie komt eraan en het is weer topdrukte in de outdoor winkels in Nederland. Tijd voor een nieuwe shopreview. In deze shopreview kijken we naar Kathmandu Utrecht. Ik ging er heen met twee kinderen die wandel/bergschoenen nodig hadden en nam de gelegenheid om verder te kijken in de winkel.

Assortiment

KathmanduUtrecht LundiaAl in mijn studententijd kwam ik hier met grote regelmaat, heb rugzakken, slaapzakken, kooktoestellen, klimgordels en schoenen, afritsbroeken (ja die heb ik ook ooit gekocht ;-), jassen, hoeden, reisboeken, zakmessen, en nog veel meer gekocht. En dat is dan ook meteen een sterk punt van Kathmandu, de enorme breedte van de collectie aan outdoor spulletjes die ze hebben.

Kathmandu Utrecht IcebreakerEr zit echter ook wel een verschil in presentatie van het assortiment. Je kan daarbij zien dat Kathmandu al zo lang bestaat, en tegelijkertijd mee wil komen en modernisering. Aan de ene kant heb je nog oude houten Lundia (wie kent ze niet) stellages die de producten wat rommelig presenteren en aan de andere kant een aantal store-in-store
concepten (zoals van IceBreaker en RAB) die het allemaal veel prettiger en overzichtelijker neerzetten.

Collecties

Misschien deels door de wat onoverzichtelijke presentatie, maar ik kreeg niet de indruk dat er veel uitgebreide verschillende collecties van verschillende merken waren. Ik ben veel van de beter merken wel tegengekomen, maar het hangt en staat allemaal nogal door elkaar heen. Ik denk dat de winkel aan overzichtelijkheid zou winnen door het op merk te sorteren en goed herkenbaar in te delen.

Indeling

De winkel is gevestigd op de begane grond van een vijftal aan elkaar geschakelde (monumentale) panden, en Kathmandu Utrecht heeft zo goed als dat gaat de beschikbare ruimte en indeling proberen te benutten. Bij binnenkomst strekt zich een redelijk grote vloeroppervlakte uit, kassa’s direct links, en voor je uit vooral kledingrekken. Daarbij viel mij op dat het niet makkelijk te zien was waar in die rekken bepaalde merken hingen. Mensen met een bepaalde merkvoorkeur moeten dus echt even zoeken voordat ze kunnen vinden wat ze zoeken.

KathmandUtrecht splitRechtsaf zie je de slaapzakken en matjes hangen in een aparte gedeelte, met verderop daar een uitgebreide collectie reisboeken en andere kampeer spulletjes. Als je linksaf om de kassa heen loopt kom je in drie op elkaar volgen secties waarin de RAB en IceBreaker stores staan, rugzakken, kampeer hardware, klimspullen, tenten en de schoenen afdeling te vinden is.

Veel ruimte voor het opzetten van tenten heeft Kathmandu helaas niet. En ook de ruimte voor het passen van de schoenen is niet erg ruim. Zeker op de zaterdag dat wij er waren zat je hutje-mutje met overige klanten en was er amper plek om je een beetje te bewegen. Dus dat zijn dan wel de nadelen van zo’n mooie centrale ligging in die fraaie panden.

Service

Kathmand Utrecht Kindervriendelijk?We konden niet heel snel geholpen worden, en dat gaf de tijd om een beetje door de winkel heen te lopen. Wat mij heel snel opviel is dat de winkel niet erg kindvriendelijk leek: op verschillende plekken (waaronder een klein klimmuurtje en een van de weinig opgezette tentjes) waren briefjes opgehangen dat kinderen daar niet aan, op of in mochten komen. Vind ik tamelijk suf persoonlijk. Maar er zal wel een reden voor zijn.

Die wat kindonvriendelijke instelling was echter niks van te merken bij de personeelsleden die wij troffen toen we aan de beurt waren. We zijn heel uitgebreid en geduldig geholpen door een jonge en heel enthousiaste sales medewerker. Wel was hij en waren zijn collega’s niet van klanten te onderscheiden qua kleding, dat vind ik dan weer wat minder professioneel. Maar de service, nogmaals, was er zeker niet minder door. De voeten van mijn dochter (10 jaar) waren voor hem een grote uitdaging, maat 38 voor kinderen; we probeerden van alles, slankere dames schoenen en ruime kinder schoenen. Helaas konden we uiteindelijk niks vinden. Maar dat lag niet aan de inzet van de medewerker. Vooral aan het beperkte aanbod van kinder schoenen, die niet uniek is aan de Kathmandu overigens. Ook in bv de Bever in Houten die wij vorige jaar reviewden was het aanbod hierin heel beperkt.

We moesten helaas onverrichter zake weer weg (waarbij ik twee uur shoppen later eindelijk passende schoenen vond bij de Perry Sport in Utrecht, dus zo zie je maar).

De indruk die ik altijd heb gehad (door de jaren heen) en ook deze keer is van medewerkers die heel veel van de producten en activiteiten afweten, zelf vaak actieve outdoor sporters zijn. Dus voor inhoudelijk advies zit je bij Kathmandu aan het goede adres. Dat compenseerde wel de indruk die die kinderachtige briefjes wekte, maar ik zou Kathmandu willen adviseren die toch weg te halen. Dat haalt de rating op service toch omlaag.

Varia

Parkeren kan theoretisch voor de deur aan de gracht. Maar ruimte is er zelden of nooit. Op ongeveer 5-10 minuten lopen vanaf de winkel is de Springhaver garage.

Producten kunnen binnen 14 dagen retour. Standaard policy.

[vc_gallery interval=”3″ images=”9805,9803,9796,9797,9798,9799″ img_size=”full”]

Review overview

Overall indruk
Assortiment
Collecties
Service
Retour Policy
Parkeren

Summary

Kathmandu Utrecht is een winkel die al heel lang bestaat en tussen oud en nieuw inzit. De winkel zou heel goed om complete make-over kunnen gebruiken, met strakke en overzichtelijkere indeling van producten en meer ruimte voor het passen van schoenen. Personeel mag herkenbaarder zijn zodat de inhoudelijke kennis ook op een goede professionele manier gepresenteerd wordt.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Read also

Related

Latest posts

Wander Tactical: the essence of love and passion for making knives

I recently got in touch with the founders of Wanderer Tactical. Wander Tactical was founded in 2015 by two passionate men who shared a...

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take a closer look at...

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers proved their excellence.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.

Kathmandu Utrecht is een winkel die al heel lang bestaat en tussen oud en nieuw inzit. De winkel zou heel goed om complete make-over kunnen gebruiken, met strakke en overzichtelijkere indeling van producten en meer ruimte voor het passen van schoenen. Personeel mag herkenbaarder zijn zodat de inhoudelijke kennis ook op een goede professionele manier gepresenteerd wordt.ShopReview: Kathmandu Utrecht