Dermizax in detail

Bergans of Norway maakt voor haar producten gebruik van het Dermizax membraan. Dermizax presteert zowel op ademend- als op waterdicht vermogen vergelijkbaar met Gore-Tex. Het verschil zit hem over het voornamelijk in de pasvorm.

Producten die zijn voorzien van het Dermizax membraam voelen over het algemeen wat soepeler aan. Een ander groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Gore-Tex, is dat is Dermizax geen microporiën heeft. Daarbij is Dermizax extreem elastisch.

Duurzaamheid

Dermizax is een zeer duurzame stof die zijn hoge kwaliteit behoudt, ook bij langdurig intensief gebruik. Bij conventionele stoffen hopen vuil en zweet zich over langere tijd op in de microporiën. Dit reduceert of blokkeert het ademende vermogen van deze stoffen. Bovendien kunnen tijdens wasbeurten microporiën snel beschadigen. Ze rekken uit, scheuren of raken verstopt. Doordat Dermizax geen microporiën heeft kunnen deze niet verstopt raken of beschadigen. Dit geeft Dermizax een beduidend langere levensduur dan conventionele stoffen. Een tweede probleem waardoor de levensduur van ademende kleding vaak wordt bekort is delaminering. Bij delaminering laat de buitenstof los van het membraan. Het Dermizax membraan heeft een hoog elastisch vermogen. Hierdoor wordt beschadiging of delaminering van membraan bij frictiebelasting – bij knieën, ellebogen en schouders – tegen gegaan. Bovendien is het Dermizax membraan gemaakt van PU dat zich veel beter laat lamineren op anderematerialen dan PTFE of PE, waar gangbare membranen meestal van worden gemaakt. De lijmsoort is hierbij bepalend. Dit zorgt voor een oersterke constructie tussen buitenstof en membraan.

Stretch

Om een optimale bewegingsvrijheid te verkrijgen zijn Dermizax membranen vervaardigd uit elastisch materiaal. Zo is het Dermizax membraan zelf 200% elastisch. Het stretchend vermogen van de stof in z’n geheel is afhankelijk van de elasticiteit van de binnen- en buitenstof. Toray werkt hierin samen met Dupont, een superspecialist in de ontwikkeling van stretchstoffen. Een belangrijke bijkomstigheid bij stretchsstoffen is dat meer getailleerde ontwerpenmogelijk zijn.

Hoe werkt Dermizax?

Dermizax werkt niet met microporiën. Hoe werkt het dan wel? Het Dermizax membraan is een hydrofiel membraan dat waterdamp in zich opneemt. Watermoleculen worden hierbij via intermoluculaire openingen in het membraan afgevoerd. Sleutel daarbij is de bewegingssnelheid van de PU-moleculen in het membraan (micro Brownian movement).

De temperatuur onder de kleding (werktemperatuur) is sterk bepalend voor de snelheid waarmee de moleculen bewegen. Des te hoger de werktemperatuur, des te sneller de moleculen bewegen en des te meer vocht er wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de ademende werking van Dermizax toeneemt naar mate ook de inspanning van de gebruiker toeneemt. Bij inactiviteit of koud weer ademt de stof op normaal niveau waarbij warmteverlies minimaal blijft, terwijl het vochttransport uitstekend op peil gehouden wordt.

Variabel ademendvermogen

Het ademend vermogen van Dermizax is afhankelijk van molecuulbeweging in het membraan. Des te sneller moleculen bewegen, des te hoger het ademend vermogen. Bij hoge activiteit en daarmee een hoge warmteproductie gaan moleculen sneller bewegen en gaat het ademende vermogen omhoog. Bij warmer weer ontstaat een zelfde effect. Bergans maakt gebruik van het Dermizax-ZRmembraan, een verbeterde versie van de EVvariant met een extreem hoog ademend vermogen. Afhankelijk van de gebruikte lamineringsstoffen ligt dit op 28.000 tot 33.000 g/m²/24 uur.

Toepasbaarheid

Door de unieke membraan structuur zonder microporiën kan Dermizax in een breder veld worden toegepast. Dermizax membranen zijn speciaal geschikt voor veeleisende outdoor activiteiten zoals skiën/boarden/hiken. De elastische eigenschappen van Dermizax leveren een bewegingsvrijheid op die bij dit type activiteiten belangrijk is. Ook is Dermizax uitstekend geschikt voor maritieme toepassingen, omdat zeezout zich niet in microporiën kan zetten. Conventionele stoffen mogen niet in contact met zout water komen, omdat dit het ademende vermogen van de stof zou belemmeren.

[vc_gallery interval=”0″ images=”11917″ img_size=”full”]