Recensie Banff Mountain Film Festival World Tour

Helaas zijn de voorstellingen in Nederland alweer voorbij. Wil je het nog zien dan kun je onder andere nog naar Grindelwald (CH) op 17 mei. Toch willen we je een impressie geven van de festivalavond in Amsterdam zodat je volgend jaar wel op tijd een kaartje koopt.

Op het Banff Mountain Film Festival zijn circa 300 films te zien. Een selectie van winnaars en topfilms gaat op wereldtournee: de BMFF World Tour. Dit jaar zijn het 8 films variërend in lengte van 3 tot 26 minuten. Of het toeval was weten we niet, maar de selectie toont weinig overlap met andere outdoor-filmfestivals. Dat is prettig voor de liefhebber; bijna allemaal niet eerder in Nederland vertoond filmmateriaal.

Het is een echt festivalavondje. Na een korte inleiding op wat we te zien krijgen, volgt een interactieve mountainbikefilm. De keuze van de zaal vol thrillseekers voor ‘hop naar beneden’ in plaats van ‘check the line’ levert een afgebroken derailleur op. Lachen! Gelukkig is het maar een filmpje en kan de zaal terugkomen op haar keuze.

Maar er was nog meer humor, laat dat maar aan extreem-sporters over. Het blijkt vaak nodig om een levensgevaarlijke situatie even met een grapje te bagatelliseren. Naast de humor in diverse films zijn er natuurlijk spectaculaire beelden, grensverleggend in SEA OF ROCK, oogstrelend in THE BURN, overpeinzingen in 35, geschiedenis in KEEPER OF THE MOUNTAINS en natuurbescherming in STREAMS OF CONSEQUENCE.

Traditiegetrouw kon je met je toegangsticket heel mooie outdoor-artikelen winnen in de sweepstake.

Hebben wij nog iets te zeuren? Ja, de linker speaker ging pas na een paar films aan en de ondertiteling was niet goed leesbaar door het lage scherm. Vooral dat laatste was lastig omdat niet iedereen het plat Oostenrijks, of was het nou Schwyzerdütsch, perfect beheerst.

Ondanks deze kleine ongemakken luidt onze conclusie dan ook: Het was weer genieten van dit kleine Topfestival.

Het is ons wel een raadsel waarom de locatie in Amsterdam meer dan de helft kleiner is dan twee jaar geleden. Toen was het al uitverkocht en nu natuurlijk weer. Dus volgend jaar graag een grotere zaal of meer dagen zodat meer liefhebbers ervan kunnen genieten.

DE FILMS

KEEPER OF THE MOUNTAINS

Een prachtdocumentaire over de 90 jarige miss Elizabeth Hawley. Deze innemende dame verovert de harten van de klimmers in de film en van het publiek in de zaal. Als beginnend journalist kwam ze al snel in de Himalaya terecht om er nooit meer te vertrekken. Zelf peinst ze er niet over om een berg of zelf maar een heuvel te beklimmen, maar ze weet wel waar ze over praat. Al 50 jaar houdt ze gegevens bij van alle expedities in de Himalaya. Deze waardevolle database wordt bij de planning van vele expedities gebruikt omdat het een schat aan informatie bevat over welke route in welk seizoen onder welke weersomstandigheden wel of niet succesvol was.

[vc_video link=”https://vimeo.com/56110855″]

SEA OF ROCK

Is een vernieuwende mountainbikefilm. Veel downhillmountainbikefilms zijn tegenwoordig vanuit point-of-view camerastandpunt gefilmd. Of je ziet de riders met een noodtempo en veel stofwolken naar beneden knallen. Niet in deze film. Het is wel een downhill, maar deze is zo technisch dat heel hoge snelheden er niet inzitten. Het doel was ‘slechts’: op de fiets naar beneden, hoe lang we er over doen maakt niet uit. Een van de riders is ‘bikebergsteiger’ en de ander is meervoudig wereldkampioen trial-riding. Deze film is echt anders dan zijn voorgangers in het genre. Waarschijnlijk is er veel gebruik gemaakt van drones. Niet omdat dat het nieuwste speeltje van de regisseur was, want het valt niet op en het stoort dus ook niet. Maar omdat het in deze film niet om de snelheid ging en omdat het landschap en de route ook belangrijke spelers zijn, was dit een mooie manier om het in beeld te brengen.

[vc_video link=”https://vimeo.com/52834929″]

THE BURN

​Duurt slechts 6 minuten maar is onwerkelijk mooi en gaat over freeriden na een bosbrand. Natuurlijke bosbranden horen erbij en leveren behalve schade ook ruimte voor nieuw leven. Geen snelle camerabewegingen in deze film. Grotendeels in slowmotion bewegen de skiërs zich tussen de nog nasmeulende boomstammen en takken. Je vraagt je bijna af of het echt is. De vonken spatten er letterlijk vanaf. Zwartgeblakerde takken en stammen die nog deels rood nagloeien door de brand. De oogstrelende beelden worden perfect begeleidt door de hypnotiserende track Young Men Dead van The Black Angels.

[vc_video link=”https://vimeo.com/57275004″]

THE LAST GREAT CLIMB

Festivalwinnaar. Deze prachtige film over de beklimming van de Ulvetanna (Wolventand) op Antarctica begint met zeer mooie aerial-beelden van de afgelegen bergketen met spitse toppen van rots te midden van een gigantische sneeuw- en ijsvlakte. Alleen aan de horizon zijn nog andere bergtoppen zichtbaar. De beklimming wordt mooi in beeld gebracht, inclusief een ijzingwekkend lange run-out over een gladde steile graat die niet af te zekeren is.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=IqkxeZza5mM”]

STREAMS OF CONSEQUENCE

Een film die protest aantekent tegen het afdammen van rivieren in Patagonië om waterkrachtenergie op te wekken. Dat lijkt schone stroom, echter het afdammen zal veel schade toebrengen aan de natuur. Bovendien moet de stroom via hoogspanningsleidingen naar de industrie in het noorden van Chili terwijl daar een veel goedkoper alternatief is; zonne-energie. Maar de politieke en economische belangen zijn groot. De overheid heeft gebieden in het zuiden voor een prikkie aan private investeerders verkocht en die willen nu rendement op hun investering. Hoe het afloopt in onzeker maar het probleem krijgt met deze film wel aandacht in de media.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=KRf0crx3BGc”]

SUFFERFEST

In deze film zien we de jolige kant van de doorgaans zeer rustige freeclimber Alex Honnold. Hij verlaat zijn natuurlijke habitat van loodrechte wanden en gaat met zijn maat Cedar Wright op fietstocht door de Sierra Nevada om alle Californische toppen hoger dan 14.000 foot te beklimmen. Ze gaan ‘onvoorbereid’ op weg en vooral het fietsen valt zwaar. Gedetailleerde kaarten hebben ze niet bij zich, maar dankzij hun skills kunnen ze de beklimmingen ongezekerd en daardoor relatief snel uitvoeren. Op het eerste gezicht zien de toppen er een stuk eenvoudiger uit dan de vrijwel gladde loodrechte wanden die ze gewend zijn te beklimmen. Maar misschien is dit toch een stuk riskanter. Meerdere keren zijn de gevaren van los, brokkelig gesteente te zien. Hier moet op een heel andere manier geklommen worden. Grepen laten soms los en blokken variërend van formaatje voetbal tot koelkast worden per ongeluk losgetrapt. Hopelijk liep er niemand onder. We hebben heb ze geen ‘rock’ of ‘Stein’ horen roepen. Niet dat hun geroep de steenlawines had kunnen overstemmen maar toch. Na afloop van de oversteek van een dubieus graatje van ‘verrek-dit-is-niet-de-echte-top’ naar ‘wel-de-echte-top’ van één van de bergen, zegt Honnold het zelf: ‘Dit was misschien wel het gevaarlijkste dat ik ooit gedaan heb’.

Deze film laat aspecten van klimmen zien die je niet vaak ziet, en die je ook niet mee wilt maken, juist daarom is dit een topfilm. Het quasi-nonchalante optreden van de twee klimmers maakt het ook erg komisch.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=7UkhvOHaxuA”]

35

Beetje Zen, beetje hippie. Mooie film over waar het in het leven echt om draait.

[vc_video link=”https://vimeo.com/62716181″]

VALHALLA

​De afsluiter is een hilarisch toetje van 3 minuten. Het is de trailer van een langere film over freeriden in z’n puurste vorm. In adam’s- en eva’s kostuum that is. De dames en heren sporters kunnen er wel wat van op ski’s en board maar het ziet er eerder komisch dan indrukwekkend uit. Soms wordt er een hand voor de edele delen gehouden, vast niet vanwege preutsheid maar meer om te beschermen tegen de windchill-factor. Het zal ook niet meevallen om af en toe diep door de poeder te gaan zonder beschermende kleding. Top gedaan guys and gals!

[vc_video link=”https://vimeo.com/77177549″]

Marc Janssen
Marc Janssen
In m'n jeugd waren fietscross en boompjeklimmen mijn favoriete sporten. Nu doe ik vooral aan rennen, zwemmen, wandelen, skaten, en zo af en toe skiën, windsurfen, klimmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief