GoPro Hero4; must buy of toch niet?

Mijn eerste gedachte bij het bericht dat de GoPro 4 uitkwam was: “Hebbe, wille, nu!” Ik ben een groot fan van GoPro en met de nieuwe loot aan de stam van hun camera line-up verheft de moeder der action camera merken zich weer boven de concurrentie.

Zonder de camera in handen te hebben gehad (hopelijk volgt dat snel) en puur op basis van de specs zijn er wel ook nog bijkomende gedachtes die door mijn hoofd speelde. Die gingen over een aantal vernieuwingen waarvan misschien het meest in het oog springende, en daardoor ook beetje een valkuil- het LCD scherm achterop de camera. Deze zit – typisch genoeg – overigens alleen op de Silver edition van de GoPro en niet op de Black edition (de duurste in de line-up). Een interessant onderscheid. Nu heb ik wat ervaring opgedaan met het schermpje die ik voor mijn Hero 3 ooit kocht (€99,-). Dit is een losse LCD die je kon koppelen aan de GoPro 3 en ook de 4. Wat ik heb gemerkt is dat ik het scherm eigenlijk heel weinig heb gebruikt en wel om drie redenen:

  1. De GoPro is een action camera die ik bij actie sporten (windsurfen, MTB en snowboarden) monteer of draag, aanzet en vervolgens niet naar omkijk. Ogen op een schermpje tijdens action sport betekend dat ze niet zijn waar ze horen te zijn, op het water, de track of piste. Boem doet het dan heel gauw. Schermpje is dus daarin redelijk overbodig.
  2. De keren dat ik het wel gebruikte, met name bij het filmen van anderen -daar kan het wel handig zijn- merkte ik dat de LCD erg veel stroom trok, met als gevolg dat de al niet denderende accu van de Hero 3 snel leeg was. Met de Hero 3+ is al een grote stap gemaakt met de duur van de accu en ik ben dus heel benieuwd hoe dat gaat werken bij de Hero 4. Dat en LCD scherm veel power gaat trekken is duidelijk.
  3. Het mooie van de GoPro is dat je field of Vision zo breed is, dat het framen van een shot een piece of cake is. Alles staat er wel zo’n beetje op als je in de algemene richting van je onderwerp richt. Schermpje voegt daar weinig aan toe.

Dat voor zover het schermpje op de GoPro Hero 4 Silver edition. Waarbij ik me afvraag waarom dat onderscheid is gemaakt: waarom wel een scherm op de Silver en niet op de Black? Is de doelgroep van beide anders, of wil men e camera’s toch verder van elkaar positioneren.  Waarbij de Silver grosso modo de video specs haalt van de oude GoPro Hero 3+ Black Edition (plus LCD scherm dus) en niet meer dan dat, is de GoPro Hero 4 Black Edition uitgebracht met een enorme upgrade als het gaat om de videospecs. En dan vindt ik de pgrade op de 1080p nog interessanter dan de upgrade op 4k. Let me explain:

Al bij de Hero 3+ deed 4k kwaliteit zijn intrede. 4k doelt is Ultra High Deifnition filmkwaliteit, en film op een resolutie van 2160×3840 pixels, 4x zoveel als standaard Full HD (1080×1920 pixels). Ik heb het eigenlijk nooit 4K op mijn Hero 3+ gebruikt. Dat heeft twee redenen:

  1. De Hero 3+ stond niet meer dan een frame rate van bij 15 frames per seconde toe gefilmde (standaard is dat bij 1080p kwaliteit 30fps). Hierdoor wordt o.a. gebruiken van slomo’s onmogelijk zijn.
  2. De bestanden die 4k oplevert (4x zo groot als bij 1080) zijn zo groot dat je bij montage echt een stevige computer nodig hebt om een beetje vlot te kunnen editten (laat staan hoe snel je harde schijf vol slibt met enorme video bestanden. Bij 30fps seconde is 1 minuut 4k footage 9GB bij Prores422 HQ (Apple video compressie format, o.a. gebruikt in Apple’s Finale Cut Pro editing software). Dit is bij dezelfde instelling op 1080 slechts 1,7 GB. Bij gebruk van andere compressie formats is dit verschil vergelijkbaar.

De Hero 4 lost het eerste probeem op, namelijk je kunt nu filmen in 4k bij 30fps. Dat betekend dus wel industry standaard snelheid, betere maar nog steeds beperkte slomo mogelijkheden maar wel dus nog grotere bestanden. Daartegenover staat dat 4K wel echt ongelofelijk mooie beeldkwaliteit oplevert: als je een beeldscherm kunt vinden dat 4k kan afspelen op 4k niveau (niet erg wijdverbreid en best wel prijzig nog) en je verbinding heft voldoende download snelheid dan zul je zien dat alles veel scherper, kleurrijker en met veel meer diepte is dan bij 1080.

Dat brengt me op een heel interessant punt over een tweede deel van de geupgrade video specs, namelijk dat je nu 1080 kunt filmen bij een hele vette 120frames per seconde. Dat betekend dat je in editingsuite echt serieuze slomo’s, kunt maken (nog niet industry level super slomo’s) maar wel substantieel betere slomo’s dan met eender welke vergelijkbare camera op de mark. En dat is voor een action sporter die nog effe goed wil genieten van zijn meeste vette tricks of moves wel smullen.

Tot slot moet de Hero 4 nog beter audio kwaliteit leveren. Audio is natuurlijk van niet te onderschatten belang voor het eindproduct en omgevingsgeluid helpt echt bij het versterken van het gevoel dat in film zit. Ik kan niet wachten totdat ik ook dit kan gaan uitproberen.

Conclusie: ga niet af op het schermpje, denk na hoe belangrijk je een vette slomo vind, of dat je de allerhoogst mogelijke resolutie wil filmen: en kies dan voor de GoPro Hero 4.

De GoPro’s zijn wel weer duurder geworden: €479.99 voor de Black Edition en €379.99 voor de Silver Edition.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief