Preview: De All-New Canyon Spectral Trailbike

Er is een leuke schemerzone tussen opwinding en een beetje teleurstelling wanneer een nieuwe versie van je favoriete product op de markt komt. Opwinding vanwege het nieuwe, en beetje jammer gevoel omdat jouw telefoon of in dit geval fiets, niet meer de nieuwste is. Dat voelde ik toen ik hoorde dat Canyon een hele nieuwe Spectral op de markt ging/gaat zetten. De Spectral is Canyon’s invulling van de complete trailbike en een fiets waarvan we in 2016 een review en video review hebben gemaakt. Die review was vrij positief en zelfs zo positief dat toen ik wist dat ik de Spectral 8.0 AL EX terug moest geven aan Canyon, ik eerst keek naar de stand van mijn bankrekening, toen mijn vrouw lief aankeek (die glimlachte terug ?) en de fiets uiteindelijk besloot te kopen.

[vc_video link=”https://youtu.be/eFX1yY5Ee88″ title=”Videoreview Canyon Spectral 8.0 AL EX”]
Spectral CF 9 LTD

Dus mijn eigen fijn fiets is grondig geüpgraded. De lijnen van het fram zijn een beetje gewijzigd, de positionering van de achte demper is anders en de specificaties van de drive train zijn natuurlijk bijgewerkt. Voordat we ingaan op een paar van die specificaties, is het goed te vermelden dat de Spectral wordt aangeboden in een aluminium frame, een versie met carbon voorframe en aluminium achterkant, en een volledig carbon frame.

De veerweg op de demper is echter niet veranderd, met 150mm voor en 140mm achterop is het nog steeds een fiets die behoorlijk wat knallen op de trails kan nemen. Met 27,5 inch wielen en de mogelijkheid voor 2,4 en 2,6 “banden, is de keuze voor trail-wendbaarheid in combinatie met grip duidelijk. Het doel van Canyon: “Het moest een simpele en robuuste fiets worden, die smeekt om in de bochten gegooid te worden en om over de trails te vliegen. Daarnaast moest de fiets makkelijk te onderhouden zijn, zodat mountainbikers de fiets simpel kunnen instellen en gewoon kunnen gaan rijden.”

Hoewel ik deze nieuwe Spectral nog niet heb gereden, als het zoiets is als de oude, denk ik dat het idd simple en robuust zal zijn.

Geometrie

Spectral AL 6.0

Wat ik leuk vond aan de laatste Spectral was de geometrie met een beetje meer topbuislengte en een bredere wielbasis dan je zou krijgen bij sommige andere merken, waardoor je een laag en stabiel gevoel op de fiets krijgt. De fiets wijst echt naar beneden zeg maar, is bergaf gericht. De lengte van de bovenbuis bij een maat Large frame, is 633 mm, 5 mm meer dan de oude, de wielbasis 1204 mm en de hoek van de balhoofdbuis is 66 graden soepel, wat niet is veranderd. Dus de fiets zou ongeveer hetzelfde moeten aanvoelen. Ik zal wel de elegante knik in de bovenbuis missen. De lijnen op de fiets zijn allemaal recht en de achter demper is in een rechte lijn met het achterframe geplaatst.

Achtervering

Spectral CF 9 Pro

Mijn Spectral had de DBinline Cane Creek-demper, destijds een van de meest instelbare schokdempers op de markt met de mogelijkheid om sag, high speed high en low-speed compression, high en low-speed rebound en meer af te stellen. Het nieuwe spectrum heeft de bekende en betrouwbare Fox Float achterschokdempers op sommige modellen en RockShox op andere.

Afmontage

De verschillende modellen van de Spectral zijn af gemonteerd met een verschillende derailleurs, van Shimano XT tot SRAM XX1 en je kunt kiezen tussen 1×11 en 1×12. Dus geen voorderailleur om je zorgen over te maken. Shifters, rem sets, opnieuw, variëren tussen Shimano en SRAM setups. Wielen voor het grootste deel DT Swiss, de meeste banden zijn van Maxxis.

Het gewicht van de fiets varieert van de aluminiumversies met 14,8 kilo (een beetje zwaarder dan mijn Spectral) op de zwaarste tot de lichtste carbonfiets met een gewicht van 12,4 kilo.

Prijzen

Prijzen variëren van € 2199, – tot € 2699, – voor de aluminium frames, en voor het Carbon frames betaal je tussen € 2999, – en € 6999, -. Dus er is iets voor alles. Je kunt dus voor een vrij lage instap prijs al een hele goede fiets kopen of over de top gaan om het beste te kiezen dat je kunt krijgen, zoals de prachtige XX1-Eagle goudkleurige cassette waarin alles behalve het massale 50-tands tandwiel CNC-gefreesd is uit één stuk staal.

We hopen binnenkort met de Spectral te kunnen rijden en zullen onze ervaring met u delen wanneer we dat doen. In de tussentijd zijn we excited!

[vc_gallery interval=”3″ images=”20068,20066,20064″ title=”Canyon Spectral production pics”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

De afgelopen maanden testte ik een van de trailrun rugzakken van Osprey: de Dyna 6. Dit is een medium maat rugzak met een inhoud...

GearBite: De Magnus 20 dagrugzak van Vaude

Uitgerust met het innovatieve, van achteren ventilerende Aeroflex 3D draagsysteem is Magnus 20 van Vaude breed inzetbaar. Geschikt voor wandelen, fietsen en andere outdoor-activiteiten....

Land Rover Classic bouwt 25 Defender Works V8 Trophy exemplaren

Hier gaat mijn outdoor en Defender hart meteen sneller van kloppen. Land Rover Classic heeft besloten 25 exemplaren van de Land Rover Defender Works...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.